 
 
"Przyjaciele" od kuchni. Jak smakuje kultowy serial?
 
- Ta popularna kiełbaska spożywana jest przez ludzi po prostu na ulicach. Fakt, że jest pokrojona dodatkowo ma ułatwiać konsumpcję - mówił Dariusz Gramza z foodtracka "Berlin Curry Wurst". - Może być podana z frytkami albo pieczywem, polana jest także bogato sosem powstałym na bazie pomidorów i - tradycyjnie - z suszoną śliwką. Wszystko okraszone jest curry - podkreślał.
   15:52   czwórka nie na żarty 2021_05_29-17-15-21.mp3   Jak przygotować legendarną currywurst? (Nie na-żarty/Czwórka) 
 
   
 
Empanadas - pierożki, które podbijają polskie kuchnie
 
Jak tłumaczył ekspert, sekretem currywurstów jest właściwe ich przygotowanie. - Najlepiej robić to na patelni, w oleju. Kiedyś wykorzystywano do tego smalec - mówił gość Czwórki. - Kiełbaskę należy zanurzyć w tłuszczu do połowy. Po 3-4 minutach przekładamy ją na drugą stronę, podsmażamy, po kolejnych 3-4 minutach kiełbaskę wyciągamy - mówił Dariusz Gamza. Mięso kroimy w plasterki o grubości ok. 1,5 cm. - Przekładamy na talerze, polewamy sosem według własnego uznania, posypujemy curry i serwujemy z odpowiednimi dodatkami - polecał ekspert. 
Czytaj także: 
Currywurst wymyśliła w 1949 Herta Heuwer, która dziesięć lat później opatentowała swój wynalazek. Po raz pierwszy niemiecka restauratorka przygotowała potrawę 4 września 1949, wtedy to do smażonych kiełbasek wieprzowych dodała sos sporządzony z otrzymanych od brytyjskich żołnierzy składników. 
Czytaj także: 
Na sos nazwany "Chillup" składały się ketchup, sos Worcestershire i curry w proszku. Pierwszym miejscem, gdzie sprzedawała kiełbaski było skrzyżowanie Kantstraße i Kaiser-Friedrich-Straße, następnie wynajęła lokal przy Kaiser-Friedrich-Straße 59, który w czasie swojej świetności pracował całą dobę, sprzedawał tygodniowo dziesięć tysięcy porcji i zatrudniał dziewiętnaście sprzedawczyń.
Sprawdź także:
Obecnie w Niemczech sprzedaje się ok. 800 milionów porcji rocznie, receptura sosu uległa zmianie i jest on sprzedawany w różnych wersjach smakowych. - Dziś z berlińskim currywurstem rywalizują kebaby - dobrze, że na rynku jest wybór, ale to, co ostatecznie wybierzemy, jest oczywiście kwestą gustu - tłumaczył gość Czwórki. - W Polsce currywursty stanowią alternatywę dla tradycyjnego "traktowania" kiełbasy, a produkt ten przyjmujemy bardzo pozytywnie. 
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Dariusz Gramza (foodtrack Berlin CurryWurst)
Data emisji: 29.05.2021 
Godzina emisji: 17.16
kd