Chili con carne. Sycący garnek prosto z Meksyku

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2022 13:40
Chili con carne można porównać do polskiego bigosu - to danie robi się w każdym meksykańskim domu i w każdym smakuje trochę inaczej.
Chili con carne
Chili con carneFoto: Shutterstock/Liliya Kandrashevich

Potrawa z wizji zakonnicy

Meksykańskie chili con carne obrosło w wiele legend. Jedną z nich jest opowieść o kobiecie w błękicie. Zdradza ona losy hiszpańskiej zakonnicy Marii z Ágredy, która miewała wizje. Jej duch miał opuszczać ciało i wędrować przez Atlantyk, by szerzyć wiarę chrześcijańską wśród indiańskich plemion. Podobno po jednej z takiej wizji-wyprawie kobieta zapisała pierwszy przepis na chili con carne, który otrzymała od pogan. - Meksyku mamy barwne tradycje i kolorowe legendy. Mamy też naleciałości z innych kultur. Do naszego sztandarowego dania dodaje się na przykład limonkę i kolendrę, które przywędrowały do nas z Azji - opowiada szefowa kuchni Isabel Balderas. 

Ogień tkwi w papryce

Danie o nazwie chili con carne składa się z mielonej wołowiny, kukurydzy i czerwonej fasoli. Świetnie smakuje z dodatkiem kwaśnej śmietany i nachosów. I można je przygotować w jednym garnku lub na jednej patelni. Składniki tej potrawy są drobno krojone lub rozcierane. Kukurydzę i fasolę pozostawia się w całości. Wszystko razem smaży się, a następnie dusi. To, co decyduje o smaku chili con carne, to intensywne przyprawy - króluje tu ostra papryka. - Piri piri, jalapeno, papryka słodka - kucharz ma pełne pole do popisu - śmieje się trenerka kulinarna. - Liczy się także kolejność dodawania składników. Ja zawsze najpierw podsmażam cebulę i czosnek, potem dodaję mieloną wołowinę, następnie - zblendowane pomidory i całą resztę. 

Posłuchaj
16:04 CZWÓRKA Nie na zarty - chili con carne 21.05.2022.mp3 Kusi aromatem, wybornie smakuje i syci. Jak przygotować chili con carne? (Nie na żarty/Czwórka)

Chili dla wegetarian

Chili con carne to przysmak Teksańczyków, nadal chętnie jest też jedzone w meksykańskich i hiszpańskich domach, serwuje się je w amerykańskich barach i polskich restauracjach. Mogą się nim też zajadać wegetarianie, bo istnieje jego wersja bez mięsa - chili sin carne. - W tej wersji mięso zastępuję ciecierzycą, ale można też dodać więcej fasoli lub komosy ryżowej - podpowiada rozmówczyni Mateusza Kulika. - Chili można też podawać z nachosami, z ryżem, a nawet z frytkami.  

Sprawdź także:

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Isabel Balderas (trener kulinarny, szefowa kuchni Santa Catrina w Warszawie)

Data emisji: 21.05.2022 

Godzina emisji: 17.14

kul

Czytaj także

Drukarka 3D. W kuchni też się przyda

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2022 15:00
Wydrukować w technice 3D można obecnie niemal wszystko. Do tego grona niedawno dołączyło również jedzenie. Czy to przyszłość żywienia, a może tymczasowa fanaberia?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Chimichanga - jak przygotować ją samodzielnie w domu?

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2022 12:10
Chimichanga - ulubione danie jednego z superbohaterów: Deadpoola - powstała podobno przez przypadek i jest uwielbiana przez fanów kuchni meksykańskiej. Sprawdzamy, jak przyrządzić ją we własnej kuchni. 
rozwiń zwiń