Polskie Radio Dzieciom

Co jada się na Wielkanoc w różnych rejonach Polski?

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2021 17:01
Jak Polska długa i szeroka każdy region ma jakąś własną tradycję kulinarną na Wielkanoc. Wszyscy znamy żurki, mazurki, babki i białą kiełbasę. Ale czy ktoś wie, co to są dzionie rakowskie czy krzonówka i strząska?
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Foto: PAP/Mirosław Trembecki

Posłuchaj

59:06 Dzieci_AAC 2021_04_04-15-00-22_ZDS_.mp3 04.04.2021 (Polskie Radio Dzieciom / Zapraszamy do stołu)

Zaprasza Marta Powałowska.

Data emisji: 04.04.2021

Godzina emisji: 15:00

"Zapraszamy do stołu" w każdą niedzielę o godz. 15:00

Przyrządzamy potrawy, dowiadujemy się o pochodzeniu niektórych składników, poznajemy historie poszczególnych dań, a na deser uczymy się zasad savoir vivre.

***

Polskie Radio Dzieciom - całodobowa stacja radiowa dla dzieci i ich rodziców. Co tydzień Polskie Radio Dzieciom nadaje ponad 130 premierowych audycji dla dzieci i rodziców, w tym bajki, audycje kulturalne, edukacyjne, podróżnicze i rozrywkowe.

Codziennie od 7.00 do 21.00 usłyszeć można audycje dla dzieci, wieczorem zaś audycje publicystyczne i muzyczne dla dorosłych z udziałem uznanych ekspertów i wybitnych twórców.

Więcej aktywności stacji można znaleźć w profilu Polskiego Radia Dzieciom w mediach społecznościowych.

Polskie Radio Dzieciom dba o kulturę przekazu i sposób bycia. Dziennikarze Polskiego Radia Dzieciom starają się być wszędzie tam, gdzie dzieje się coś interesującego i wartościowego dla najmłodszych.

Duży nacisk stawiany jest na realizowanie misji edukacyjnej i przestrzegania poprawności językowej. Poprzez audycje pełne dźwięków program ten wpływa na rozwój wyobraźni i buduje w dziecku kreatywność.

Audycje wspomagają proces edukacji dzieci, odnosząc się bezpośrednio, ale również pośrednio do programu nauczania, rozszerzając zakres zdobywanej wiedzy.

Stacja Polskie Radio Dzieciom to bezpieczna przestrzeń medialna, która nie nadaje reklam!


Zobacz także
Czytaj także

Wiosenna sałatka

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2021 17:01
Wiosna oficjalnie do nas zawitała i niedługo pojawi się mnóstwo nowalijek, świeżych wiosennych warzyw. Sałata, rzodkiewki, pomidory, szczypiorek to świetne składniki do przyrządzenia pysznej i zdrowej sałatki. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Śniadanie na szóstkę!

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2021 17:01
Po co jemy śniadanie? Dlaczego jest ono tak ważne? Jak utrwalić prawidłowe nawyki żywieniowe oraz rozwijać swoje umiejętności kulinarne.
rozwiń zwiń