X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
Nauka

BIOCHEMIA: Brokuły chronią skórę

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2007 15:39
Ekstrakt z kiełków brokułów zapobiega oparzeniom słonecznym
Audio

O licznych prozdrowotnych własnościach brokułów mówi się od dawna, a teraz do tej listy można dopisać jeszcze jeden punkt: okazuje się, że chronią one skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV, gdy zbyt nieostrożnie wystawimy się na słońce. Jednak nie jedzenie tych warzyw pomaga, a wyciąg z kiełków brokułów, którym trzeba się posmarować. Profesor Paul Talalay z Johns Hopkins University wykazał, że zawarty w ekstrakcie związek o nazwie sulforafan aktywizuje komórki skóry do produkcji ochronnych związków, enzymów, zapobiegających uszkodzeniom powodowanym przez UV. Taki efekt utrzymuje się długo, przez kilka dni i to nawet wtedy, gdy preparatu już się nie użyje ponownie. Dobroczynne działanie ekstraktu, czyli hamowanie zaczerwienienia skóry, lub odczynu zapalnego jest bardzo różne u różnych osób – od 8 do 78%, co pokazały doświadczenia na ochotnikach. Prace nad sulforafanem trwają w zespole profesora już od 15 lat i do tej pory w próbach na zwierzętach udowodniono jego właściwości antyrakowe.

Źródło: PhysOrg

 

 

 

 

 

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Biochemia miłości, czyli niebezpieczne związki

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2009 05:59
Dlaczego łączymy się w pary? Na te pytania próbują również odpowiedzieć naukowcy.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Wieczór odkrywców: 50 lat polskiej biochemii

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2009 06:59
Zaprasza Krzysztof Michalski.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ewakuacja i poparzenia radioaktywnym złomem

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2010 07:16
Pięć osób trafiło w Delhi do szpitala z ciężkimi poparzeniami w wyniku radioaktywnego napromieniowania.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nobel za biochemię rybosomów

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2009 13:02
Nagroda w dziedzinie chemii uhonorowała naukowców badających funkcje i strukturę rybosomu.
rozwiń zwiń