Czy w 2016 polska kuchnia podbije świat?

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2016 14:00
- W polskiej gastronomii bardzo wyraźnie widać narodową dumę. Tylko taką kuchnią zbudujemy naszą pozycję na świecie - podsumowała ostatnie 12 miesięcy Justyna Adamczyk, szefowa przewodnika "Gault & Millau".
Audio
  • Kulinarne podsumowanie roku 2015 i zapowiedź 2016 (Dwójka)
Czy w 2016 polska kuchnia podbije świat?
Foto: KLMircea, flickr, lic. CC 2.0

Nie przez przypadek w drugiej edycji polskiego przewodnika pojawiło się 60% więcej restauracji niż w zeszłorocznej. O kuchni Wojciecha Modesta Amaro przeczytać można w "The New York Timesie", a Jamie Oliver dziękuję Polsce za przyjeżdżających na Wyspy kucharzy.

- To łączy się z setkami nowych odsłon nowoczesnej kuchni polskiej, nawiązywaniem do tradycji, odkrywaniem starych przepisów i zapomnianych przypraw oraz warzyw - wymieniała Justyna Adamczyk.

Czy zatem polska kuchnia stanie się wkrótce tak popularna na świecie, jak peruwiańska czy meksykańska? Do tego niezbędna może okazać się interwencja rządu...

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę 

Prowadzi: Łukasz Modelski

Goście: Justyna Adamczyk, Monika Kucia, Tomasz Prange-Barczyński i Mariusz Kapczyński (eksperci kulinarni)

Data emisji: 2.01.2016

Godzina emisji: 12.00

mm/mc

Czytaj także

Ile tuzinów pieczonych ostryg jadał Chopin?

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2015 14:00
- Uwielbiał owoce morza. W modnych restauracjach Paryża zamawiało się wówczas nie kilka, lecz kilka tuzinów ostryg - opowiadał Wojciech Bońkowski, autor książki "Chopin gourmet".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Najlepsze europejskie restauracje od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2015 15:00
Posłuchaj rozmowy ze stażystkami najznakomitszych restauracji w Europie: Flawią Borawską (kucharka) oraz Dorotą Rydygier (restauratorka)
rozwiń zwiń