X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Nadchodzi moda na restauracje monokulturowe

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2016 13:00
- W Polsce na razie przejawia się to "burgerowniami" i "humusiarniami", ale możemy spodziewać się kolejnych typów lokali wyspecjalizowanych w jednym daniu - mówiła w Dwójce Małgorzata Minta.
Audio
  • Kulinarne trendy w roku 2016 (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czy ramen - japońskie danie składające się z rosołu, makaronu i innych składników - podbije serca Polaków?
Czy ramen - japońskie danie składające się z rosołu, makaronu i innych składników - podbije serca Polaków?Foto: Pixabay/p750010/domena publiczna

Restauracje monokulturowe nie tylko zrzucają z klientów odpowiedzialność za wybór potrawy, ale też łatwiej jest im doprowadzić swoje danie do smakowej perfekcji.  - W Polsce otwierają się np. lokale podające tylko brytyjskie danie fish and chips (ryba z frytkami, serwowana tradycyjnie w zawiniętej gazecie - przyp. red.), ale też ramenownie (przygotowuje się w nich rodzaj japońskiej zupy). Z czasem restauratorzy będą odkrywać kolejne zagraniczne dania, wokół których można zbudować cały biznes - zauważała Małgorzata Minta.

Inne z kulinarnych trendów, które mają szansę przyjąć się w Polsce, to rzemieślnicze giny, miody sprzedawana w małych kapslowanych buteleczkach i dobre wina w kartonach. Jednocześnie gość audycji wyraził opinię, że w najbliższych latach będziemy świadkami ewoluowania eleganckich, wielogwiazdkowych restauracji.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Małgorzata Minta (dziennikarka)

Data emisji: 16.01.2016

Godzina emisji: 12.00

bch/mm

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Noma. Sekrety najlepszej restauracji świata

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2015 12:00
Kopenhaska restauracja słynie nie tylko ze znakomitej kuchni, ale i z bajecznej obsługi. O fenomenie tego lokalu opowiadała w Dwójce Flawia Borawska, młoda kucharka, która odbyła tam staż.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy w 2016 polska kuchnia podbije świat?

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2016 14:00
- W polskiej gastronomii bardzo wyraźnie widać narodową dumę. Tylko taką kuchnią zbudujemy naszą pozycję na świecie - podsumowała ostatnie 12 miesięcy Justyna Adamczyk, szefowa przewodnika "Gault & Millau".
rozwiń zwiń