X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Co się jada w powieściach Tomasza Manna?

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2016 09:29
- Motyw kulinariów w twórczości Manna jest dla mnie ogromnym zaskoczeniem, zwłaszcza w konfrontacji z osobą pisarza - przyznała w Dwójce Wanda Klenczon.
Audio
  • Co się jada w powieściach Tomasza Manna? (Droga przez mąkę/Dwójka)
Thomas Mann, 1933 r.
Thomas Mann, 1933 r.Foto: Wikimedia/domena publiczna

- Zawsze miałam poczucie, że człowiek, który jest smakoszem, to osoba pogodna, dobroduszna i niemałostkowa. A Tomasz Mann jest, w świetle swoich dzienników czy świadectw tych, którzy go znali, typem kostycznym, pedantem, zaprzeczeniem tego, co mnie się ze smakoszostwem kojarzyło - mówiła Wanda Klenczon.

Skąd zatem na kartach książek tego pisarza tak wiele kulinariów? Czy to jedynie przejaw Mannowskiej manii dokumentowania codzienności? W audycji nie zabrakło oczywiście dokładnego przejrzenia menu mieszczańskiej kuchni w "Czarodziejskiej górze" i "Buddenbrookach".

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Wanda Klenczon (antropolog kulinarny)

Data emisji: 3.09.2016

Godzina emisji: 10.00

jp/fbi

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kulinarna warstwa "Alicji w Krainie Czarów"

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2016 13:00
- Czasy wiktoriańskiej Anglii to czasy głodu. Nie bez powodu wszystkie przygody Alicji krążą wokół jedzenia - zauważała w Dwójce Małgorzata Seruga.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Wokulski i Casanova sięgają po trunki

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2016 14:15
- Starałem się przemieszać literackie oczywistości z tropami mniej oczywistymi – mówił Aleksander Przybylski o swoim "Literackim almanachu alkoholowym", w którym śledzi kontakty bohaterów lektur z mniej lub bardziej mocnymi procentami.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Krzysztof Varga i jego kuchnia na kaca

Ostatnia aktualizacja: 16.07.2016 10:00
- W węgierskiej terminologii istnieje coś takiego jak "korhely", czyli zupa na kaca. - Z Krzysztofem Vargą rozmawialiśmy o literackich i nie tylko sposobach na "syndrom dnia poprzedniego".
rozwiń zwiń