X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Krzysztof Varga i jego kuchnia na kaca

Ostatnia aktualizacja: 16.07.2016 10:00
- W węgierskiej terminologii istnieje coś takiego jak "korhely", czyli zupa na kaca. - Z Krzysztofem Vargą rozmawialiśmy o literackich i nie tylko sposobach na "syndrom dnia poprzedniego".
Audio
  • O leczniczym wpływie kuchni na organizm zmęczony upojeniem opowiada Krzysztof Varga (Droga przez mąkę/Dwójka)
Gulasz. Raczyli się nim najsłynniejsi pisarze by pozbyć się efektów wielogodzinnych dysput zakrapianych winem
Gulasz. Raczyli się nim najsłynniejsi pisarze by pozbyć się efektów wielogodzinnych dysput zakrapianych winemFoto: rm673/pixabay, lic. CC BY-SA 2.0

Według węgierskiego tandemu: Cserna-Szabó i Darida - autorów książki "Wielka księga kaca. Gotujemy, pieczemy na kacu" - popularny "kac"  jest przeżyciem metafizycznym. A w całym katalogu sposobów wydobycia się z tego stanu najwięcej miejsca zajmuje zupa.  - W węgierskiej kuchni jest to najczęściej gulaszowa, fasolowa a la Jokaj albo zupa rybacka. Oprócz tłustego i kwaśnego, aby wypocić wszystko co złe, je się ostre. Dlatego do tych zup dodaje się słoiczek pasty paprykowej. Pot krwawy wyjdzie nam na czoło, spocimy się, ale otrząśniemy się z marazmu - opowiadał koneser węgierskiej kuchni Krzystof Varga.

W audycji mówiliśmy także o pomysłowych przepisach na leczenie kaca, które przez wieki opracowywały najznakomitsze postaci historyczne jak Bukowski, Kafka, czy Hemingway. 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Krzysztof Varga (pisarz)

Data emisji: 16.07.2016

Godzina emisji: 10.00

ob/bch


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Wokulski i Casanova sięgają po trunki

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2016 14:15
- Starałem się przemieszać literackie oczywistości z tropami mniej oczywistymi – mówił Aleksander Przybylski o swoim "Literackim almanachu alkoholowym", w którym śledzi kontakty bohaterów lektur z mniej lub bardziej mocnymi procentami.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Wszystko, co możesz uprawiać w mieście

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2016 12:16
W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o kondycji współczesnych miejskich ogrodów i działkowych ogródków.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Ośmiorniczki, czyli elita na widelcu". Władza od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 25.06.2016 12:00
W "Drodze przez mąkę" spotkaliśmy się z Konradem Lassotą, autorem książki "Jak podsłuchałem system. Ośmiorniczki, czyli elita na widelcu".
rozwiń zwiń