Węgierska kuchnia to dużo więcej niż gulasz

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2018 12:48
- Węgry mocno promują swoją kulturę kulinarną i jej niezwykłą różnorodność. Restauratorzy mocno się starają, by pokazać, że węgierska kuchnia nie ogranicza się do papryki, gulaszu i salami - przekonywała w Dwójce Małgorzata Minta.
Audio
  • O gali przyznania gwiazdek przewodnika "Michelin" najlepszym restauracjom w naszej części Europy (Droga przez mąkę/Dwójka)
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: shutterstock.com

darwin100.jpg
Mięso i grzyby w maśle. Tak jadała Anglia za czasów Darwina

26 marca w Budapeszcie odbyła się gala przyznania gwiazdek przewodnika "Michelin" najlepszym restauracjom w naszej części Europy. O tej imprezie oraz o dyplomacji kulinarnej Węgier opowiadała w audycji dziennikarka i blogerka kulinarna. 

- To było przełomowe wydarzenie, bo nigdy dotąd "Michelin" nie zawędrował tak daleko na wschód. Gala premiery przewodnika opisującego najciekawsze restauracje z największych miast europejskich, która odbyła się w stolicy Węgier, była dla tamtejszych restauratorów niepowtarzalną okazją do zaprezentowania swego kunsztu i przekonania publiczności do bogactwa węgierskiej kuchni – mówiła Małgorzata Minta. 

Jak wyglądała wielka gala przewodnika "Michelin"? Na czym polegały pokazy gotowania organizowane przez restauratorów? Jakie potrawy królowały na stołach? Czy promocja kultury kulinarnej prezentowana w Budapeszcie jest warta naśladowania? O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Małgorzata Minta  (dziennikarka i blogerka kulinarna)

Data emisji: 7.04.2018

Godzina emisji: 12.00

mko/jp

 

Czytaj także

Pierwsze prawo restauracji: nie zadzieraj z kelnerem

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2016 14:00
– Niezbyt dobrze jest podpaść komuś, kto nas karmi – mówił Jakub Milszewski, współautor książki "Gastrobanda. Wszystko, co powinieneś wiedzieć zanim wyjdziesz coś zjeść".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Noma. Słynna kopenhaska restauracja w wersji 2.0

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2018 13:23
- Tak jak Noma była o kuchni ultralokalnej, tak Noma 2.0 jest o składnikach całej Skandynawii - mówiła w Dwójce dziennikarka kulinarna Małgorzata Minta, która odwiedziła nową siedzibę jednej z najsłynniejszych restauracji na świecie.
rozwiń zwiń