X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Pasta z pokrzyw i inne pomysły zielarki ze Szwecji

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2018 15:17
- Jeżeli ktoś żyje w konflikcie z naturą, żyje w konflikcie z samym sobą - podkreślała Lisen Sundgren, autorka bestsellerowej książki "Zielnik. Jedzenie i domowe kuracje z łona natury".
Audio
  • Rozmowa z Lisen Sundgren, autorką książki "Zielnik. Jedzenie i domowe kuracje z łona natury" (Droga przez mąkę/Dwójka)
Okładka książki Zielnik. Jedzenie i domowe kuracje z łona natury
Okładka książki "Zielnik. Jedzenie i domowe kuracje z łona natury"Foto: mat. promocyjne

jedzenie 1200.jpg
"Paskalizacja plus". Polski wkład w konserwację żywności

W swojej najnowszej książce doświadczona zielarka objaśnia, jak korzystać z dobrodziejstw natury, by tworzyć wysmakowane dania oraz leki domowej receptury. W Dwójce Lisen Sundgren mówiła między innymi o wykorzystaniu pokrzywy. - Mój ulubiony przepis to sparzyć pokrzywę, włożyć do miksera, dodać rozpuszczone masło i odrobinę parmezanu, zmiksować. Pastę można używać do makaronu czy do risotto - tłumaczyła.

Jak w praktyce wygląda praca zbierania ziół do restauracji? Czy bezpieczne jest zbieranie roślin w mieście? Dlaczego powinno się zebrać "20 do 25 procent danego zasobu", a resztę zostawić? W nagraniu również o innych pomysłach na "jedzenie i domowe kuracje z łona natury".

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Lisen Sundgren (autorka książki "Zielnik. Jedzenie i domowe kuracje z łona natury")

Data emisji: 14.07.2018

Godzina emisji: 12.30

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kuchnia Bliskiego Wschodu leży w Europie

Ostatnia aktualizacja: 01.04.2017 18:00
– Osobom z Zachodu te przepisy wydają się bliskowschodnie, ale mieszkańcom Bliskiego Wschodu już nie – mówiła Sabrina Ghayour, autorka książki "Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu".
rozwiń zwiń