X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Czy rukola z winem mogą zwiększyć odporność na chłostę?

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2018 10:00
Tak w swych medycznych zapiskach twierdził rzymski urzędnik i żołnierz Kwintus Gargiliusz Marcjalis. W Dwójce dyskutowaliśmy o jego książce "Lekarstwa z warzyw i owoców".
Audio
  • Inga Grześczak o książce "Lekarstwa z warzyw i owoców" (Droga przez mąkę/Dwójka)
rukola
rukolaFoto: Shutterstock/Shyripa Alexandr

Kwintus Gargiliusz Marcjalis  (ok. 200-260 n.e.) urodził się w prowincji rzymskiej w Afryce Północnej. Poza tym, że był żołnierzem zaangażowanym w walki z berberyjskimi plemionami, interesował sie wpływem ziół, warzyw i owoców na zdrowie. W swojej książce zebrał wskazówki dotyczących profilaktyki oraz leczenia wielu różnorodnych schorzeń. Wiele z jego porad brzmi dziś dość osobliwie. Gargiliusz wierzył na przykład, że marchewka zawieszona na szyi leczy obrzęk jąder, zaś wcieranie utłuczonej na miazgę cebuli w głowę powstrzymuje łysienie. Obok tych kuriozów są też u Gargiliusza porady, które nie straciły na wiarygodności, o czym opowiadała w audycji "Droga przez mąkę" Inga Grześczak z Instytutu Filologii Klasycznej UW.

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Goście: Inga Grześczak z Instytutu Filologii Klasycznej UW

Data emisji: 27.10.2018

Godzina emisji: 12.30

jp/bch

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Przepis na kucharza doskonałego

Ostatnia aktualizacja: 15.09.2018 14:00
Gościem audycji był współautor książki "Kucharz doskonały. Sekrety kuchmistrzowskie Wojciecha Wielądki".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jedzenie jako źródło artystycznej inspiracji

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2018 17:19
W audycji spotkaliśmy się z Tessą Capponi-Borawską i Agnieszką Drotkiewicz - autorkami książki "Smak kwiatów pomarańczy. Rozmowy o kuchni i kulturze".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak smakowało wino w starożytności?

Ostatnia aktualizacja: 15.10.2018 12:47
- W literaturze z tamtych czasów niewiele jest opisów wina, ale mamy na jego temat pewne domysły - opowiadał w Dwójce Michał Bardel, autor książki "Korek czy zakrętka? Wszystko, czego chcesz się dowiedzieć o winie, tylko nie masz kogo zapytać".
rozwiń zwiń