Detoks to tylko mit? Modne diety pod lupą

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2018 13:00
- Autor tej książki ma dość krytyczne podejście do wszelkich prawd objawionych, które dotykają nas z coraz większą intensywnością, zwłaszcza dzięki mediom społecznościowym - mówiła w Dwójce Małgorzata Minta o Anthonym Warnerze, autorze "Całej prawdy o zdrowym jedzeniu i modnych dietach".
Audio
  • Rozmowa o książce Anthony'ego Warnera "Cała prawda o zdrowym jedzeniu i modnych dietach" (Droga przez mąkę/Dwójka)
zdj. il.
zdj. il.Foto: Shutterstock.com/KOSHELEVA MARIKA

Jak zauważył prowadzący audycję Łukasz Modelski, punktem wyjścia tej książki jest "zebranie przeróżnych modnych stwierdzeń i rozstrzeliwanie ich bardzo metodyczne". - On bierze taką prawdę objawioną i wyszukuje badań, które jakkolwiek mogłyby zweryfikować słuszność danej hipotezy, żerującej na bardzo prostych mechanizmach psychologicznych - tłumaczyła Małgorzata Minta podejście Anthony'ego Warnera.

"Bezlitosne" spojrzenie autora "Całej prawdy o zdrowym jedzeniu i modnych dietach" obejmuje - jak wyliczano w audycji - i detoks, i zielone soki, i dietę zasadową, i olej kokosowy, i dietę bezglutenową. Co o tych modnych sposobach na zdrowie jedzenie sądzi Anthony Warner? W jakim sensie "odtruwanie" czy "odkwaszanie" organizmu to często tylko "uduchowione łatki" przypinane do ważnych, ale prozaicznych celów? Zapraszamy do wysłuchania audycji.


zdj. ilustracyjne zdj. ilustracyjne

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Małgorzata Minta (dziennikarka i blogerka kulinarna)

Data emisji: 15.12.2018

Godzina emisj: 12.30

mko/bch

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Flynn McGarry: gotowanie to jedna z dziedzin sztuki

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2018 15:15
- Jest ono tym bardziej interesujące, gdyż jako sztuka wymaga ciągłego odtwarzania. Szefowie kuchni podchodzą do gotowania bardzo osobiście, a to sprawia, że stają się artystami - mówił w Dwójce jeden z najmłodszych i najbardziej docenianych kucharzy na świecie.
rozwiń zwiń