X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Alain Passard: kuchnia warzywna zbliża nas do malarstwa i mody

Ostatnia aktualizacja: 16.03.2019 14:00
- Miałem trzy gwiazdki gotując z mięsem i to wszystko zmieniłem, poświęciłem, żeby gotować z warzyw. To pozostanie w historii kuchni - mówił w Dwójce szef paryskiej restauracji uhonorowanej trzema gwiazdkami Michelin.
Audio
  • Alain Passard o kuchni warzywnej (Droga przez mąkę/Dwójka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Foxys Forest Manufacture/Shutterstock.com

Alain Passard to jeden z wielkich wizjonerów francuskiej kuchni. W 2001 roku, na kilka lat przed wybuchem ogólnoświatowej mody na wegetarianizm, zrezygnował z potraw mięsnych w swojej restauracji i centralnym punktem menu uczynił warzywa. Częściowo decyzję swą tłumaczył problemami przemysłu mięsnego. - Kurczaki na dioksynach, tzw. pomór małych przeżuwaczy, który dziesiątkował stada owiec, choroba szalonych krów. Lata 90. to dla kucharzy były straszne czasy.

Z drugiej strony warzywa stały się dla Alaina Passarda wyzwaniem. Jego zdaniem pory, marchewki, czy seler czekały na swoje odkrycie. - W gruncie rzeczy nie zrobiliśmy z nimi w kuchni jeszcze niczego ciekawego. Tak samo kalafior, wszystko jeszcze przed nami.

Gość audycji "Droga przez mąkę" podkreślił, że pomysłów na potrawy dostarczają mu przede wszystkim zmieniające się pory roku. Jego zdaniem to najlepsza książka kucharska. 

Alain Passard wyjaśnił, dlaczego nie powinno się wkładać pomidorów do garnka w grudniu i dlaczego cieszy się, z sezonowej dostępności warzyw. Szef kuchni mówił też o znaczeniu tzw. "paszportu produktu", który obecnie ma kluczowe znaczenie dla jakości potraw.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Goście: Alain Passard (szef kuchni)

Data emisji: 16.03.2019

Godzina emisji: 12.30

bch/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jak promować kraj jedzeniem?

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2019 14:53
O dyplomacji kulinarnej rozmawialiśmy z dr Magdaleną Tomaszewską-Bolałek z Uniwersytetu SWPS oraz Małgorzatą Mintą - dziennikarką i blogerką kulinarną.  
rozwiń zwiń

Czytaj także

Espresso w domu? Potrzeba dużo pieniędzy i czasu

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2019 12:00
- Wyjściowy domowy zestaw dla amatora espresso, złożony z młynka i ekspresu, to koszt na poziomie 6-8 tysięcy złotych. Górnej granicy nie ma - o specyfice robienia esencjonalnej kawy opowiadał w Dwójce fizyk Grzegorz Łucki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

W kuchni dworskiej bóbr to postne danie

Ostatnia aktualizacja: 09.03.2019 17:58
- Bóbr żyje w wodzie, można go było więc podciągnąć pod rybę. Podobnie kaczki i ptactwo, które pływa - tłumaczyła Monika Kucia obecność w postnym jadłospisie polskiej kuchni dworskiej dań z… bobra.
rozwiń zwiń