REKLAMA

W dawnej kuchni pogranicza polsko-litewskiego

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2022 11:41
Tradycje litewskie i ruskie w kuchni wschodniego Mazowsza sięgają czasów, gdy prowadził tamtędy szlak Wielkiego Gościńca Litewskiego. W pewnej mierze przetrwały one do naszych czasów, a na przełomie XVIII i XIX wieku były wciąż bardzo silne. 
W jaki sposób zbierano grzyby na przełomie XVIII i XIX wieku?
W jaki sposób zbierano grzyby na przełomie XVIII i XIX wieku?Foto: Shutterstock

W jaki sposób zbierano wówczas grzyby? Dlaczego poddawano obróbce termicznej sałatę? Które części ryb się jadało? Gościem "Drogi przez mąkę" była Małgorzata Buttitta – autorka książki "W dawnej kuchni pogranicza polsko-litewskiego".


Posłuchaj
25:20 Dwójka droga przez mąkę 20.11.2022.mp3 W dawnej kuchni pogranicza polsko-litewskiego (Droga przez mąkę/Dwójka) 

Historycznie Wielki Gościniec Litewski łączył Wielkie Księstwo Litewskie z Koroną Polską, a ściślej dwa kluczowe miasta – Warszawę i Wilno. Dziś ta wyjątkowa trasa jest szlakiem turystycznym. Można na nim podziwiać wiele zabytkowych, historycznych obiektów i miejsc.

Trasa Wielkiego Gościńca Litewskiego rozpoczyna się na Krakowskim Przedmieściu 25 w Warszawie, to tam przed laty działał punkt Poczty Saskiej. Szlak prowadzi przez wschodnie Mazowsze i urokliwe, a ciągle mało znane Podlasie. Znajdziemy na nim m.in.: Sulejówek, Okuniew, Stanisławów, Dobre, Liw, Sokołów Podlaski, Drohiczyn i Grodno, a w końcu piękne Wilno. Po drodze można spotkać wiele interesujących obiektów, np. miasteczka, osady, szlacheckie zaścianki. Także ślady różnych wyznań i narodowości, zabytkowe kościoły, cerkwie, meczety i synagogi.

***

"Droga przez mąkę" to erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją.

Łukasz Modelski omawia z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto: recenzje książek kucharskich, kulinarnych, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie utwór muzyczny z krótkim omówieniem, muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór pasujący do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w programie.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Małgorzata Buttitta (autorka książki "W dawnej kuchni pogranicza polsko-litewskiego")

Data emisji: 20.11.2022

Godzina emisji: 11.00

kor

Czytaj także

Korea i Polska - historyczne i kulturowe podobieństwa

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2022 12:12
Mijin Mok od kilku lat mieszka w Polsce. Popularyzuje wiedzę o Korei, a dzięki swej spostrzegawczości zauważa mnóstwo podobieństw między naszymi krajami. Opisała je w książęce "7736 km. Pomiędzy Koreą Południową a Polską". 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dutch baby - sycące danie na chłodne dni

Ostatnia aktualizacja: 04.11.2022 13:55
Dutch baby, to inny niż wszystkie, pomysł na naleśniki. Puszyste i pyszne danie z owocami sezonowymi jest świetnym urozmaiceniem jesiennego menu. Sprawdzamy jak przyrządzić go w domu. 
rozwiń zwiń