Kuchnia Galicji deluxe

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2023 11:30
Gościem audycji "Droga przez mąkę" był prof. Ihor Lylo, współautor książki pt. "Kuchnia szlacheckiej Galicji".
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: elitravo/Shutterstock

Lwowski Hotele George, bal marszałkowski, lwowskie kasyna: narodowe, ziemiańskie i miejskie. Najlepsze hotele Europy, a także menu pałacowe Lubomirskich przy okazji polowań, sylwestrów i uroczystych obiadów.

O "Kuchni szlacheckiej Galicji" – książce, która właśnie ukazała się po ukraińsku rozmawialiśmy w audycji z jej współautorem – prof. Ihorem Lylo.


Posłuchaj
29:58 2023_05_28 11_00_03_PR2_Droga_przez_make.mp3 Rozmowa z prof. Ihorem Lylo, współautorem książki "Kuchnia szlacheckiej Galicji" (Droga przez mąkę/Dwójka) 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: prof. Ihor Lylo, współautor książki O "Kuchni szlacheckiej Galicji")

Data emisji: 28.05.2023

Godzina emisji: 11.00

pg

Czytaj także

"Miejski grunt…". Jak unowocześniano polskie miasta

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2022 13:30
"Istnienie Rosji jako sąsiada w istotnym stopniu zdeterminowało naszą przygodę z nowoczesnością" - pisze prof. Rafał Matyja w książce "Miejski grunt. 250 lat polskiej gry z nowoczesnością". - Zdanie to mówi nam o pewnym nieszczęściu historycznym, które dotknęło najbardziej ziemie zaboru rosyjskiego, a później dotknęło także całą Polskę, ponieważ to, że mieliśmy ustrój socjalistyczny, czy komunistyczny, to tylko mała część prawdy; my mieliśmy go w wydaniu sowieckim - mówił prof. Matyja na antenie radiowej Dwójki.
rozwiń zwiń