Vienio z przepisami na szparagi i na rap [WIDEO]

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2024 16:10
O jedzeniu może mówić godzinami, bo wywołuje emocje, tak jak i muzyka. Jak przygotować szparagi, co jeść na wiosnę i gdzie najlepiej smakuje tapas - opowiada Vienio - raper i pasjonat gotowania. 
Vienio - raper, członek legendarnej Molesty i kucharz-pasjonat.
Vienio - raper, członek legendarnej Molesty i kucharz-pasjonat.Foto: Piotr Podlewski/Polskie Radio
  • Vienio jest raperem i członkiem legendarnego składu Molesta.
  • Gotowanie to jego największa pasja.
  • Jest autorem książki "Brzuchomówcy", w której o jedzeniu rozmawiał m.in. z Organkiem, Pablopavo i Natalią Przybysz. 
  • Kręci programy kulinarne i dzieli się przepisami na Instagramie w cyklu "Kwadrat". 

Na debiutanckiej płycie Molesty "Skandal" nawijał, że "zjadł podwójną szamę". W numerze "Grill te sprawy" przekonuje, że "grillowanie rąk nie brudzi". Vienio od kilku lat na poważnie zajmuje się gotowaniem i, jak przekonuje, może o tym mówić godzinami.

- Byłem nastolatkiem, kiedy moja mama wyjechała do Stanów Zjednoczonych, żeby pracować. Zostałem ze starszym bratem i z książeczką z przepisami, bo to ja miałem zająć się gotowaniem - wspomina gość Czwórki. - Na początku robiłem to niechętnie, ale szybko doszedłem do wniosku, że z pieniędzy, które dostaję na zakupy, zawsze zostaną mi jakieś zaskórniaki. Pomyślałem: oto jest sposób, żeby przekuć przykry obowiązek w mikrobiznes.  

"Kwadrat" z przepisami

Na początku były przepisy kuchni polskiej, dziś Vienio gotuje roślinie, w klimacie fusion. Swoimi przepisami dzieli się na Instagramie tworząc program "Kwadrat”.

- Wiem, że wiele osób kojarzy mnie z kuchnią azjatycką, ale wrzucam przepisy z różnych stron świata. Ostatnio nawet robiłem flaczki, bo internauci namówili mnie do sięgnięcia po klasyczne, warszawskie smaki. I te flaki świetnie "zażarły" - dodaje raper.

Posłuchaj
29:33 CZWÓRKA Grill te sprawy - 02.05.2024.mp3 Jak gotuje Vienio? (Grill te sprawy/Czwórka) 

Podróże kulinarne: "poczujesz smak i klimat dania"

Inspiracje kulinarnie czerpie z różnych stron, ale podkreśla, że smak danego dania można w pełni poczuć w miejscu, z którego ono pochodzi.

- Wiesz, jak robi się tapasy, wiesz, czym one są, ale dopiero w hiszpańskim tapas barze poczujesz klimat tego dania. Atmosfera, fachowość i sposób podania - to wszystko może cię zaskoczyć  - wyjaśnia rozmówca Kamila Jasieńskiego. - W domu raczej nie mamy szansy przeżyć takiego olśnienia, dlatego zachęcam też do kulinarnych podróży.

Vienio i jego przepis na szparagi 

- Wraz z wiosną otwieram sezon na chłodniki, młode ziemniaczki i fasolkę szparagową. Dla mnie warzywa do prawdziwy odlot - przyznaje Vienio. - Teraz korzystam z sezonu na szparagi. Najbardziej lubię zielone i fioletowe. Białe odpuszczam, bo są włókniste, łykowate i trzeba je obierać. W tym roku szparagi podaje się z sosem z żółtka, odrobiny oliwy, czosnku na zimno i z odrobiną parmezanu. To jest hit tej wiosny. 

Kamil Jasieński, autor audycji "Grill te sprawy" i raper Vienio. Kamil Jasieński, autor audycji "Grill te sprawy" i raper Vienio.

Sprawdź też:

Co i jak je Vienio?/Czwórka

***

Tytuł audycji: Grill te sprawy

Prowadzi: Kamil Jasieński

Goście: Vienio (raper, kucharz-pasjonat)

Data emisji: 02.05.2024

Godzina emisji: 13.15

kul/mgc

Czytaj także

Natalia Maszkowska: w kuchni gotuję, a nie odtwarzam przepisy

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2023 16:40
Natalia Maszkowska gotuje prosto, szybko, z ogólnodostępnych składników i dla każdego. Nic więc dziwnego, że jej kanał kulinarny na polskim TikToku ma miliony wyświetleń.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Coocharz w sieci. Proste przepisy na smaczne dania

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2023 11:00
- W sieci nie brakuje kulinarnych treści i kanałów tworzonych przez kucharzy amatorów. Ja staram się trafiać do ludzi, którzy cenią sobie proste przepisy - opowiada Kuba Przeździecki, znany w sieci jako Coocharz. 
rozwiń zwiń