Kuchnia zaprojektowana pod TikToka
Z wykształcenia jest prawniczką, była ekspertką rynku nieruchomości i już miała otworzyć salon fryzjerski, kiedy zdała sobie sprawę, że to gotowanie jest jej prawdziwą pasją. - Miałam pięć lat, kiedy rodzice wpuścili mnie do kuchni. Byłam bardzo dumna, że pozwolili mi robić kanapki - z serem, z masłem, z pomidorem i z szynką. Myślałam, że to są bardzo wykwintne dania, bo zawsze słyszałam od mamy czy taty, że to najlepsze, co jedli w życiu - wspomina gość Czwórki. - Namiętnie oglądałam programy kulinarne i gotowałam. Było to dla mnie tak naturalne, że myślałam, że w życiu muszę jednak zrobić coś więcej - opowiada. Wszystko zmieniło się w pandemii, kiedy Natalia Maszkowska sama zaczęła kręcić filmiki i zamieszczać je w sieci. Potem wzięła udział w popularnym show kulinarnym i na gotowaniu zaczęła zarabiać. - Dziś mam kuchnię zaprojektowaną pod TikToka, z dobrym oświetlenie i dużym, marmurowym stołem. Zdarza mi się, że spędzam w niej 15 godzin, a nawet że tam śpię - śmieje się rozmówczyni Kamila Jasieńskiego.
"Nie wymyślam leków, tylko robię jedzenie"
Inspiracji szuka na całym świecie - a to podróżując, a to leżąc w wannie i oglądając japońskie czy koreańskie kanały kulinarne. - Zawsze mam przy sobie telefon i notatnik. Zapisuję hasła, jeśli nie znam jakiegoś słowa, od razu je tłumaczę. Potem tworzę z tego własne przepisy - wyjaśnia Natalia Maszkowska.
Pizza, którą zrobisz szybko i nawet z resztek z lodówki! | Nathallae - Natalia Maszkowska
Sprawdź też:
- Rzadko mi coś nie wychodzi, ale jak pięć lat temu spaliłam schabowego, to rodzina do dziś się z tego śmieje. Wychodzę z założenia, że przepisy są po to, żeby z nimi kombinować, i bawią mnie komentarze w stylu: tej przyprawy nie dodaje się do tego dania. To jest kuchnia, a nie laboratorium medyczne. Ja nie wymyślam leków, tylko robię jedzenie - dodaje gość audycji.
Cebula - dodatek pierwszej potrzeby
W książce "Proste przyjemności. Łatwe i szybkie przepisy" blogerka opisała dania, które cieszą się największą popularnością na jej kanale. - Polacy kochają jajka, więc musiał się tam znaleźć pasztet jajeczny. Polacy kochają też cebulę i ja ją dodaję praktycznie do każdego dania. Używam masła, niektórzy twierdzą, że za dużo, uwielbiam pierogi i mięsa. Ma być prosto, pysznie i niekoniecznie fit, bo na to też mamy czas - wyjaśnia. - Ale jeśli chodzi o lekkie przekąski, to serdecznie polecam dietetyczne chipsy z cebulą i z purée. Ciasto przekładamy papierem, wkładamy do piekarnika, a potem, kiedy już się upiecze i wystygnie, ściągamy papier i mamy coś do chrupania.
13:46 CZWÓRKA Pierwsze słyszę - Natalia Maszkowska 07.03.2023.mp3 Natalia Maszkowska o "prostych przyjemnościach" w kuchni (Pierwsze słyszę/Czwórka)
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Gość: Natalia Maszkowska (blogerka kulinarna, autorka książki "Proste przyjemności. Łatwe i szybkie przepisy")
Data emisji: 7.03.2023
Godzina emisji: 9.15
kul