Królowa Nabiału o najlepszych serkach wiejskich i śmierdzących serach

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2025 12:48
Justyna Garnier, w mediach społecznościowych znana jako Królowa Nabiału, ocenia produkty mleczne i jeździ szlakiem polskich mleczarni. W "Popołudniówie" opowiedziała o swoim zainteresowaniu nabiałem, a także podzieliła się ulubionymi produktami mlecznymi.
Justyna Garnier i Kamil Jasieński
Justyna Garnier i Kamil JasieńskiFoto: Piotr Podlewski/Polskie Radio

- Ja przez całe życie myślałam, że nie lubię serka wiejskiego, bo zawsze trafiałam na takie bardzo zwarte. Zastanawiałam się, jak to jest możliwe, że raz jest płynny, a raz nie - powiedziała w Czwórce Justyna Garnier, prowadząca profil Królowa Nabiału. - Okazało się, że chodzi o świeżość. Jak jest świeży, to już jest pół sukcesu. Lubię jak jest lekko słodki, tłusty, jak nie jest wybielony i ma po prostu nabiałowy smak. Nie jestem obiektywna, niestety - dodała.


Posłuchaj audycji "Popołudniówa" z Królową Nabiału


Jednak na swoim profilu szybko zaczęła opowiadać o szerszej gamie produktów mlecznych. - Nagle się okazało, że to nie już chodzi o serek wiejski. Powiem szczerze, że zapominam czasem, że muszę skończyć serię serków wiejskich, bo już są prośby o kefiry i maślanki, a ja zaczęłam w międzyczasie opowiadać o francuskich serach i robić przepisy - stwierdziła gościni audycji.



Zobacz także:


Rozmówczyni Kamila Jasieńskiego opowiedziała też o swojej sympatii do śmierdzących serów. - Francuskie sery z tym rozpływającym się, smrodliwym klimatem i różnorodnością bardzo mi odpowiadają - powiedziała Garnier. - Ja to traktuje jako składnik, który daje mi dużo możliwości w kuchni. Takie zapachy są fajnym wyzwaniem, żeby jakoś je przełamać i żeby były czymś, co daje nam przyjemność w jedzeniu, a nie nam przeszkadza - podkreśliła.

***

Tytuł audycji: Popołudniówa

Prowadzący: Kamil Jasieński

Gościni: Justyna Garnier (@krolowa_nabialu)

Data emisji: 3.12.2025

Godzina emisji: 15.15

kajz

Czytaj także

Podróże ze smakiem. Kulinarne podróże po Polsce. Liczy się to co naj!

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2024 11:34
- W swojej działalności obrałem sobie cel, że Podróże ze smakiem będą kanałem z pozytywnym kontentem - przyznaje Adrian Nijak. - W sieci wiele filmików, rolek może się rozejść bardzo głośno. Ja nie chcę nikomu zaszkodzić. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Maciej Kierkla o kuchni azjatyckiej w polskim wydaniu

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2025 10:30
Budki z azjatyckim jedzeniem to stały element na ulicach polskich miast. Właśnie o tych restauracjach Kamil Jasieński rozmawiał z autorem profilu "Kozak chinole wwa blog", który dzieli się swoimi opiniami na temat lokali z azjatyckim jedzeniem w niecodzienny sposób.
rozwiń zwiń