Nie wyrzucaj, wystylizuj! Daj żywności drugie życie

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2025 15:00
Prawie 3 miliony ton jedzenia rocznie trafia w Polsce do kosza. Często z powodu samego nieatrakcyjnego wyglądu żywności. O tym, jak sprawić, żeby "krzywy" ogórek czy banan z plamką prezentowały się lepiej, niż te pokazywane w reklamach, opowie w najnowszym odcinku "Szanuj Zieleń" - Jagoda Żmudzińska.
Planując codzienne zakupy, warto zastanowić się nad ilością kupowanej żywności
Planując codzienne zakupy, warto zastanowić się nad ilością kupowanej żywnościFoto: Shutterstock/Fevziie

Według raportu Federacji Polskich Banków Żywności z 2024 roku, co czwarty Polak przyznaje, że przynajmniej raz w miesiącu wyrzuca jedzenie, które wciąż nadaje się do spożycia. Produktami, które najczęściej znajdują się w koszach są wędliny, pieczywo, ale także owoce i warzywa. Powodem okazuje się być często nieatrakcyjny wygląd żywności.

W sobotniej audycji "Szanuj Zieleń" porozmawiamy o tym, jak nie marnować żywności, a jednocześnie sprawić, aby wyglądała apetycznie i zachęcała do jedzenia. Punktem wyjścia będą warsztaty stylizacji jedzenia prowadzone przez Jagodę Żmudzińską - jedną z najpopularniejszych food stylistek. To właśnie ona pokaże, jak w prosty sposób nadać "nieidealnym" produktom drugie życie i świeże oblicze, a przede wszystkim przyczynić się do zmniejszenia skali problemu marnowania nadającej się do spożycia żywności.

Czytaj także:

"Przerób, zamroź, podziel się". Jak nie marnować jedzenia?

W pierwszej godzinie audycji tradycyjnie zapraszamy na informacje o zielonych godzinach, czyli tych gdy wykorzystywane jest najwięcej energii z OZE, oraz ekologiczne i przyrodnicze newsy redakcyjne.

***

Na audycje "Szanuj zieleń" w sobotę (11.10) o godzinie 8.00 zaprasza Marta Hoppe

ak

Zobacz więcej na temat: Czwórka żywność
Czytaj także

Jedzenie przyszłości. Jak będzie wyglądało?

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2024 17:40
W Czwórce wraz z Martą Zinkiewicz przenosimy się w przyszłość i sprawdzamy, jak będą wyglądały w roku 2030 kwestie związane z jedzeniem. O tym, co pojawi się na naszych stołach, opowiadają Magdalena Malutko z agencji "Od kuchni" oraz Radosław Bogusz z SGGW.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Cała prawda o chlebie według Borysa Roswadowskiego

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2025 11:15
- Najfajniejsze w pieczeniu domowym jest to, że na trzy chleby jeden ci wyjdzie, a reszta wyjdzie ci tak, że i tak je zjesz, bo jesteś zafascynowany i musisz spróbować - opowiada w Czwórce Borys Roswadowski, piekarz i pasjonat rzemieślniczego chleba.
rozwiń zwiń