Najpopularniejszą w Polsce jest herbata ciemna, którą w Chinach nazywana jest herbatą czerwoną. Często serwujemy ją z dodatkiem cukru lub cytryny, choć zdarzają się tacy, którzy piją ją gorzką.
Czarna herbata nie musi być gorzka
- Herbata czarna, najbardziej popularna w Polsce, nie musi być gorzka, jeśli będzie poprawnie zaparzona - przekonuje Anna Brożyna, założycielka profilu Piewcy teiny, organizatorka festiwalu herbaty Zaparzaj i autorka książki "Herbata. Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie". - Wcale nie musimy ukrywać jej smaku pod toną cukru czy kryć go pod cytryną. Jeśli odpowiednio przypilnujemy czasu parzenia to taka herbata może być słodka, może mieć nawet nuty czekoladowe - dodaje.
Aby prawidłowo zaparzyć czarną herbatę musimy mieć możliwość w odpowiednim czasie rozdzielić liście od naparu, czyli wyjąć saszetkę lub fusy. - Przy parzeniu herbaty w stylu zachodnim saszetkę czy fusy herbaty wyciągamy po 3 minutach - wyjaśnia ekspertka. - Parzenie w stylu wschodnim wygląda trochę inaczej. Na 100 ml wody potrzebujemy 100 gramów herbaty, które zanurzamy w wodzie jedynie na 30 sekund. Takie parzenie ponawiamy parokrotnie - dodaje. - Dzięki temu sposobowi parzenia dostaniemy różne substancje z herbaty, różne smaki.
13:30 czwórka pierwsze słyszę 23.08.2022 herbata.mp3 O bogatym świecie herbacianych smaków opowiada Anna Brożyna (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Rozpoczynając swoją przygodę z herbatą warto udać się do specjalistycznego sklepu. - Często decydujemy się na herbaty smakowe, aromatyzowane, z dodatkami. Jednak sama herbata bez dodatków ma w sobie potencjał na bardzo dużo zapachów i smaków, który producent z liści wyciąg - poleca gość Kamila Jasieńskiego. - Ciekawsze herbaty, intrygujące będą sprzedawane bez dodatków - dodaje.
Zielona alternatywa
Niezwykły świat aromatów przed smakoszami roztacza herbata zielona. - Niestety najczęściej parzymy ją źle, zalewamy wrzątkiem. Powinniśmy zieloną herbatę parzyć w temperaturze 70 stopni, a zielone herbaty japońskie w 60 stopniach - podpowiada ekspertka. - Ta herbata przepięknie pobudza, ma wspaniałe smaki. I ją też parzymy tylko 3 minuty, by nie zaczęła uwalniać większej ilości gorzkich substancji do naparu.
Znajdź swój sposób na herbatę
Dużą popularnością w ostatnim czasie cieszy się matcha. Anna Brożyna przestrzega przed jej zakupem w sieciach dyskontów, a zachęca do wybrania się do wyspecjalizowanych sklepów, gdzie dostaniemy matchę w kolorze żywej zieleni, bez żółtych nut.
Na wyspach brytyjskich niezwykle popularne jest podawanie herbaty z mlekiem, tzw. bawarki. Napój ten nigdy nie przypadł do gustu Czwórkowego gościa. Zupełnie inaczej niż chai masala, indyjski sposób na herbatę z mlekiem i przyprawami, idealny na zbliżające się jesienne wieczory.
Zobacz także:
Zanim nadejdzie jednak jesienna słota i kubek herbaty będzie towarzyszył podczas wieczorów z książką, warto skosztować herbaty marokańskie. - To napój na bazie zielonej herbaty i mięty nana, która jest słodka. Do tego jest dodawana bryła cukru, która stopniowo się rozpuszcza - opisuje gość Kamila Jasieńskiego. - Mówi się, że jej pierwsza szklaneczka jest delikatna jak życie, druga mocna jak miłość, a trzecia gorzka jak śmierć - dodaje.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Gość: Anna Brożyna (autorka książki "Herbata. Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie")
Data emisji: 23.08.2022
Godzina emisji: 08.14
pj