Matcha zdetronizowana. To hojicha ma być napojem 2025 roku

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2025 13:02
Z dalekiej Azji do nas do kraju przybyły już mody na bubbletea, kombuchę, matchę czy matcha latte. To jednak zupełnie inny napój ma podbić nasze serca i podniebienia swym smakiem - mowa o zielonej herbacie o nazwie hojicha. 
Czy hojicha podbije serca i podniebienia polskich herbaciarzy?
Czy hojicha podbije serca i podniebienia polskich herbaciarzy?Foto: Shutterstock/Ivan Kruk

Hojicha nie jest nowością, to herbata znana w Japonii już od stu lat. Powstała jako napar z liści, łodyg i gałęzi - odpadów, które nie nadawały się do wysokiej jakości suszu. Te resztki uprażono. Pod wpływem ciepła liście zmieniły kolor na brązowy, a napar z nich nieco pachnie karmelem. Smak hojichy określany jest jako palony, orzechowy, drzewny, intensywny i słodkawy. Znawcy herbat mówią, że hojicha to ewenement wśród zielonych herbat. 

Matcha zdetronizowana?

Jeszcze niedawno to matcha była celebrytką wśród azjatyckich napojów. Wszystko jednak wskazuję na to, że zostanie zdetronizowana. Liczą się tu smaki hojichy, ale też problemy z uprawą machy, której konsumuje się wciąż dużo, zniechęceniem młodych Japończyków do jej uprawy i ich przekonanie, że macha to napój starszego pokolenia. Atutem matchy jest z pewnością jej fascynujący, intensywny zielony kolor - tu hojicha nie jest dla niej konkurentką. 

Jakie właściwości ma hojicha?

Hojicha znana jest od 100 lat, ale dopiero niedawno zdecydowano się mielić ją na proszek, jak matchę. 

Hojicha jednak zasadniczo różni się o matchy i działaniem i smakiem. Naukowcy wykazali, że łodyżki i inne resztki, z których robiona jest hojicha mają w sobie mniej kofeiny, za to więcej l-teaniny, która wprowadza nas w stan skupienia i spokoju. 

Ewelina, autorka bloga Zielona herbata z cukrem, mieszkanka Japonii, podkreśla, że hojicha ma słodkawy aromat i w Japonii jest dość popularna szczególnie w tzw. restauracjach familijnych, gdzie napoje rozdawane są za darmo. - Tam zamiast wody podawana jest hojicha. I o ile matchę Japończycy traktują jako deser, tak hojichę piją na co dzień. 

@tatiimatcha choose your fighter: team hojicha 🍫 vs team matcha 🍵 #matcha #matchatok #foodtips #homemade #matchatutorial #matchalover #matchalatte #hojicha #hojichalatte #morningroutines ♬ original sound - tati🍵

Rozmówczyni Weroniki Puszkar wskazuję jeszcze na popularność mugichy, herbaty jęczmiennej, uwielbianej przez dzieci. 

Mielony proszek z hojichy świetnie nadaje się do sporządzenia różnych napojów, dodania do ciast i deserów. Nie jest więc wykluczone, że wkrótce oczaruje nas hojicha latte. 

***

pj


Czytaj także

Czar herbaty. 3 minuty parzenia otwierają szeroką gamę smaków

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2022 12:28
- Dobra herbata to taka, która Tobie będzie smakować. Warto wyruszyć w podróż przez smaki, by znaleźć ten, który będzie współgrał z Twoimi preferencjami - mówi Anna Brożyna, znawczyni herbat, organizatorka festiwalu herbaty Zaparzaj. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Spotkanie autorskie z Zofią Jurczak. Wokół książki: "Japonia. Kraj możliwości" [WIDEO]

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2025 10:00
- Najlepsze, co możesz powiedzieć komuś, kto po raz pierwszy wybiera się do Japonii, to: "Spodziewaj się niespodziewanego!" - uważa Zofia Jurczak, pisarka, kulturoznawczyni, z którą wybraliśmy się do Kraju Kwitnącej Wiśni.
rozwiń zwiń