Ugotujemy ramen i sprawdzimy jak smakuje stolica

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2025 17:48
Na temat dania o nazwie ramen opowiedziano już wiele. W Czwórce uczynimy z niego drogowskaz do podróży po Japonii, a w tę podróż zabierze nas Marta Skorupska, autorka bloga Mochiko. W "Podano do stołu" ruszymy też na spacer po warszawskich ulicach. 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/Ekaterina Kondratova

"To danie, które można zjeść zarówno w ogromnej metropolii, jak i na odległej prowincji. Potrawa, która jak żadna inna godnie może nosić miano kulinarnego przewodnika po Japonii. Zmienia się w trakcie podróży przez ten kraj i pokazuje nam swoje odmienne oblicza. Porywająca miska, która wielokrotnie była tematem filmów, rozpraw doktorskich, niekończących się dyskusji i sporów i która teraz podbija inne rejony świata. Danie szczere, prawdziwe, nieudające niczego, czym nie jest. Czasem bezkompromisowe i grubiańskie, innym razem subtelne i łagodne. [...] Oto RAMEN – nasz przewodnik w tej podróży" - napisała Marta Skorupska w swojej książce "Ramen. Moja podróż. Mój smak. Japonia". W Czwórce zrobimy tak jak radzi, wybierzemy się w raz z miską ramenu i Martą w podróż po Japonii. Autorka bloga Mochiko opowie o japońskiej kuchni, bo właśnie jej szlakiem poznała Japonię. Marta jest fanatyczna podróżniczką, miłośniczką jedzenia, a do tego socjolożką, która w pracy zawodowej rozpracowuje branżę gastronomiczną.

Po 15.00 sprawdzimy jak smakuje Warszawa. Razem z Kasią Vainio pójdziemy na pyzy ze słoika, śledzia po warszawski, najlepsza WZkę, ale także sprawdzimy jak się mają restauracje z gwiazdkami Michelin, ale też street food.


***

Na audycję z cyklu "Podano do stołu" w niedzielę (19.10) o godz. 14.00 zaprasza Kasia Dydo

pj



Czytaj także

Kuchnia japońska - nie tylko sushi. Wiele ją łączy z kuchnią polską

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2023 13:00
Maori Murota przywołuje smaki z dzieciństwa spędzonego w Tokio i receptury, z których korzystały jej babcia i mama. Swoją książkę napisała jednak we Francji, gdzie zamieszkała na stałe. Okazuje się, że domową kuchnię japońską można odtworzyć z lokalnych, europejskich produktów. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Marcin Wojtasik o ramenie: to były początkowo chińskie kluski

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2025 17:17
Niech pierwszy rzuci pałeczkami, kto nie słyszał o ramenie. Jednak mało kto wie tyle o tym daniu, co Marcin Wojtasik, antropolog i socjolog zajmujący się kuchnia azjatycką. W Czwórce opowiedział o znaczeniu ramenu dla Japończyków, a także wyjaśnił, w jaki sposób osiągnąć ten niepowtarzalny smak.
rozwiń zwiń