Żywność eko. Czy naprawdę wiemy, co jemy?

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2021 17:45
Podczas pandemii z jednej strony przybyło nam kilogramów, ale z drugiej - zmieniliśmy rodzaj wybieranej w sklepach żywności. Dlaczego nagle zwiększyła się sprzedaż produktów oznaczonych "bio"? 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/RossHelen

Zdrowa żywność to taka, która posiada certyfikat pochodzenia ekologicznego, oznaczający, że do jej produkcji nie zostały użyte pestycydy, sztuczne nawozy i hormony Aleksandra Kwiatkowska

Jak wynika z badań - w 2020 roku na produkty "bio" Polacy wydali 709 mln złotych. To o 20 proc. więcej niż rok wcześniej. - Zwiększyła się świadomość ludzi. Coraz więcej osób czyta etykiety i coraz częściej wszystko rozumie - mówi dietetyk Aleksandra Kwiatkowska. - Klienci już wiedzą, co mogą spotkać w żywności konwencjonalnej i jak bardzo te dodatki źle wpływają na pracę organizmu. W przypadku "zdrowej żywności", jeśli posiada ona odpowiednie certyfikaty, ryzyko jest dużo mniejsze.

Posłuchaj
10:53 CZWORKA 4 bieg - eko 26.02.2021.mp3 Jak bardzo ekologiczna jest ekożywność? (4 bieg/Czwórka) 

Zobacz
warzywa 1200.jpg
Żywność ekologiczna. Jak rozpoznać oryginalne produkty?

Według różnych źródeł, do najczęściej kupowanych grup produktów "bio" należą owoce i warzywa, jaja, a także kasze, mąki oraz oleje. W sklepach dostępne są też ekologiczne jogurty, mleka i inne produkty pochodzenia zwierzęcego, a także roślinnego jak np. hummusy czy pasztety sojowe. - W przypadku takich wysoko przetworzonych produktów, jak pasztety warzywne czy parówki sojowe, zachowałabym dużą ostrożność i dokładnie przeanalizowała ich skład - radzi rozmówczyni Piotra Galusa.

Posłuchaj także:

Nie ma diety cud i żywność eko też nam nie pomoże. Tylko stałe, dobre nawyki żywieniowe pomogą nam osiągnąć wymarzoną wagę Aleksandra Kwiatkowska

Coraz więcej Polaków deklaruje też, że w czasie pandemii gotowało częściej niż zazwyczaj. Trend samodzielnego przygotowania posiłków również miał wpływ na wzrost sprzedaży w sektorze "bio". Eksperci twierdzą, że chociaż polski rynek żywności ekologicznej wydaje się niewielki w porównaniu z rynkiem innych produktów, co roku znacząco rośnie i to szybciej niż w innych krajach Europy. - Do roku 2050 Europa ma stać się kontynentem neutralnym klimatycznie, a 25 proc. powierzchni każdego kraju ma być dostosowane do upraw ekologicznych. I te kroki już zostały przedsięwzięte - zapowiada Aleksandra Kwiatkowska. 

*** 

Tytuł audycji: "4 bieg"

Prowadzi: Piotr Galus

Gość: Aleksandra Kwiatkowska (dietetyk, Biogo.pl)

Data emisji: 26.02.2021

Godzina emisji: 16.14

kul

Czytaj także

Trening cukrzyka. Sprawdź, co możesz zrobić

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2021 20:00
Jakie dyscypliny sportu i z jaką intensywnością powinni ćwiczyć cukrzycy? Czy są ćwiczenia, z których najlepiej zrezygnować? 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pandemię czujemy w kościach. Jak zadbać o kręgosłup?

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2021 19:00
W czasie pandemii zamieniliśmy firmowe biurka na stoły i kuchenne blaty, by pracować i uczyć się w domu. Po roku home office'u część z nas zaczyna odczuwać w różnych odcinkach kręgosłupa dyskomfort, a nawet ból.
rozwiń zwiń