"Kuchnia Trenerów" podpowiada, co jeść, żeby lepiej ćwiczyć i szybciej spalać kalorie

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2020 13:50
"Kuchnia Trenerów" to żywieniowy e-book Kasi Bigos i Andrzeja Bogdała, w którym znajdziemy specjalistyczne porady, jak zdrowo odżywiać się i jak zrobić pierwszy krok ku odchudzaniu.
Audio
  • Rozmowa z trenerką Kasią Bigos (Rozbiegani/Czwórka)
  • Rozmowa z trenerem Andrzejem Bogdałem (Rozbiegani/Czwórka)
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: Sebastian Duda/Shutterstock.com

Co jadają trenerzy?

Zobacz
joga pozycja psa shutterstock 1200.jpg
Siedzisz całe dnie przy biurku? Pomoże ci "pozycja psa"

- Nasze posiłki są smaczne i zdrowe. Po prostu dobre. Bo to, że dbamy o dietę, nie oznacza, że jemy tylko "trawę" - przekonuje Kasia Bigos. - Jako twórcom poradnika zależało nam, żeby troska o to, co znajduje się na talerzu była nawykiem, a nie potrzebą danej chwili. Na przykład odchudzania - wyjaśnia. 

W czasach społecznej izolacji, kiedy przez długi czas nie można było wychodzić z domu, wiele osób zarzuciło treningi i zaprzyjaźniło się... z lodówką. - Tutaj potrzebna jest motywacja. I silna wola. Przydadzą się także ćwiczenia online - mówi trenerka. - My radzimy, żeby jeden posiłek w ciągu dnia zastąpić koktajlem, czyli świeżą porcją warzyw i owoców, która smakuje nawet dzieciom.

W pierwszej części e-bookowego wydawnictwa trenerzy podają 29 przepisów na zdrowe i pełnowartościowe śniadania, przekąski oraz koktajle - z podaną kalorycznością oraz makroskładnikami.

Jedzenie funkcjonalne dla aktywnych 

Czytaj także
bieganie 1200.jpg
Bieganie poprawia odporność. "Rób to z głową"

- Osobom aktywnym fizycznie zależy na tym, żeby dostarczyć dużą ilość energii w jak najmniejszej objętości - wyjaśnia Andrzej Bogdał. - Zanim jednak ze szczegółami zaczniemy planować naszą dietę, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, jaki cel chcemy osiągnąć i jakimi środkami.

Istotnym elementem w tym procesie jest także wyliczenie podstawowej przemiany materii. - Chcemy uświadomić ludzi, ile energii potrzebuje ich organizm do tego, by prawidłowo funkcjonować. Osoby, które przechodzą na dietę 1500 kcal dziennie często nie są w stanie zgubić dodatkowych kilogramów. Bo paradoksem odchudzania się, jest nauka jedzenia. I tym także zajmujemy się w "Kuchni Trenerów" podsumowuje rozmówca Kariny Terzoni.  

***

Tytuł audycji: Rozbiegani

Prowadzi: Karina Terzoni

Goście: Kasia Bigos, Andrzej Bogdał (trenerzy)

Data emisji: 22.05.2020

Godzina emisji: 9.15

kul/pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Polskie dzieci coraz szybciej tyją i stronią od sportu

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2019 11:00
Z danych opublikowanych przez Instytut Żywności i Żywienia podczas IV Narodowego Kongresu Żywienia wynika, że polskie dzieci są drugie od końca w Europie pod kątem aktywności fizycznej. Co czwarte dziecko w naszym kraju ma problem z nadwagą lub otyłością. Zaledwie 20 % uczniów uczestniczy w zorganizowanych zajęciach sportowych.  
rozwiń zwiń

Czytaj także

Trener Remigiusz Stachelek radzi, jak mieć szczupłą sylwetkę

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2019 13:20
Przedwiośnie to czas, w którym popełniamy najwięcej błędów w dbaniu o szczupłą sylwetkę. - Na siłowni mieszamy treningi, nie znamy właściwej kolejności wykonywania ćwiczeń i odchudzamy się na siłę - wyjaśnia Remigiusz Stachelek i podpowiada, co zrobić żeby mieć lepszą sylwetkę. 
rozwiń zwiń