Spotkanie przy stole. Przez żołądek do serca

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2016 18:50
Świąteczne biesiadowanie to nie tylko pyszne, tradycyjne potrawy, ale przede wszystkim okazja do bycia razem.
Audio
  • Dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek i Marcin Koch o zaletach świątecznego biesiadowania (Się mówi/Czwórka)
Cała rodzina przy wspólnym stole - to nie zdarza się na co dzień
Cała rodzina przy wspólnym stole - to nie zdarza się na co dzień!Foto: Glow Images/East News

- Największym kompelmentem, jaki usłyszałam pod adresem mojego jedzenia, było to, że smakuje ono miłością - mówi dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek z Uniwersytetu SWPS.

Z kolei Marcin Koch wyjaśnia, jakie różnice w biesiadowaniu dostrzega pomiędzy Warszawą a swoim rodzinnym Krakowem. Z audycji dowiecie się także, jak wygląda terapia dla małżeństw, ktora odbywa się... w kuchni.

***

Tytuł audycji: Się mówi

Prowadzi: Piotr Firan

Goście: dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek (kierowniczka food studies na Uniwersytecie SWPS) i Marcin Koch (szef kuchni)

Data emisji: 28.03.2016

Godzina emisji: 14.00

mg/mp

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Zapomniane obrzędy wielkanocne powracają do łask

Ostatnia aktualizacja: 21.04.2014 11:00
Dziad i baba, niedźwiedź, muzykanci i siwek-oliwek - grupa ta śpiewając, tańcząc i odgrywając krótkie scenki teatralne otrzymywała smakołyki ze świątecznych stołów. Co jeszcze działo się na polskiej wsi przed laty podczas Wielkanocy?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Wielkanoc w Paragwaju - pełna tradycji i folkloru

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2016 19:04
- To jeden z najmniej znanych i najrzadziej odwiedzanych przez Polaków krajów Ameryki Południowej. Tymczasem, zwłaszcza w okresie przedświątecznym warto się tam wybrać - przekonywał w Czwórce Bartek Kaftan, podróżnik.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Wielkanocne tradycje w Polsce: serwety, pisanki i... wosk

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2016 13:00
Wielka Sobota to czas święcenia pokarmów, ale także przygotowywania m.in. pisanek. - Do dziś stosuje się metodę pisania na ciemnym jajku, które potem wkłada się do kiszonej kapusty, by skorupka wytraciła barwnik - mówił Tomasz Krajewski, twórca ludowy z Lubelszczyzny.
rozwiń zwiń