Przepisy na domowe lody - od bananowych po miętowe

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2020 17:20
W lodach kupowanych w sklepach, oprócz mleka i owoców najczęściej znajdziemy też cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, substancje spulchniające i inne dodatki, dlatego, jak przekonywała Jolanta Naklicka-Kleser, ten przysmak warto samodzielnie przygotowywać w domu.
Audio
  • Jak przyrządzić domowe lody z owocami i nie tylko? (Dajesz radę/Czwórka)
Domowy sposób na przygotowanie lodów
Domowy sposób na przygotowanie lodówFoto: Shutterstock.com/ 279photo Studio

dajesz radę 1200.JPG
Jak zachować młodość? Zamień skalpel na nóż

- Różne owoce mrozimy w oddzielnych woreczkach, by móc z nich korzystać przez jakiś czas, a nie tylko jednorazowo. Po wyjęciu z lodówki miksujemy je blenderem, a dodatki dobieramy według uznania - tłumaczyła ekspertka. - Jeśli wybierzemy na przykład banany, dodadzą one słodyczy, zastępując cukier. Odrobina oleju kokosowego zaś sprawi, że lody te nie zamarzną na kamień, tylko będą bardziej aksamitne.

Jakie lody jadamy najchętniej? Jaka jest ich wartość odżywcza i czy zawsze muszą tuczyć? Czy lody są dobre na chore gardło? A także, jak zrobić lody z miętą, burakiem, czy zielonym groszkiem? Odpowiedzi szukaliśmy w studiu Czwórki, ale też w książce "Lodovo czyli domowe, zdrowe lody, zimne desery i smoothie" autorstwa Jolanty Naklickiej-Kleser.

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

Prowadzi: Marta Hoppe

Gość: Jolanta Naklicka-Kleser (autorka książki pt. "Lodovo czyli domowe, zdrowe lody, zimne desery i smoothie")

Data emisji: 16.06.2017

Godzina emisji: 14.10

kd/gs

Czytaj także

Trujące rośliny? "Oczywiście, że hodować"

Ostatnia aktualizacja: 17.02.2017 18:20
- Rośliny ozdobne bywają trujące i dobrze jest o tym wiedzieć, jeśli ma się małe dzieci lub zwierzęta, ale to nie znaczy, że nie należy ich hodować - przekonuje Joanna Bogdanowicz z Ogródu Botanicznego UW.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak jeść i chudnąć? Dieta, której nawet nie poczujesz

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2017 16:47
Dieta-cud nie istnieje. Każdy, kto dzięki niejedzeniu próbował zrzucić zbędne kilogramy, z pewnością poznał już tę regułę. - Ważne, żeby zmienić sposób myślenia i być dla siebie dobrym - tłumaczyli Karo Karolina i Maciej Szaciłło, autorzy książki "Jem (to co) kocham i chudnę". 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Mleko - pić czy nie pić? Oto jest pytanie

Ostatnia aktualizacja: 26.04.2017 16:44
Mleko to w wielu kulturach podstawa żywienia, szczególnie w przypadku dzieci. Krowie jest uważane za produkt, który dostarcza mnóstwo składników odżywczych - wapnia, witamin, enzymów i aminokwasów. Czy rzeczywiście jest dla nas zdrowe?
rozwiń zwiń