Zakwaszenie organizmu? ”Ta choroba nie istnieje”

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2018 16:08
Obniżenie poziomu Ph w organizmie popularnie nazywane jest "zakwaszeniem". A objawy, wiązane z nim w społecznej świadomości, wynikać mogą z niewłaściwego sposobu odżywiania.
Audio
  • Czym tak naprawdę jest "zakwaszenie organizmu"? (Dajesz radę/Czwórka
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Demydov Vadym/Shutterstock

smutek deszcz 1200.jpg
Niebezpieczne skutki depresji. Jak z nią walczyć?

Coraz częściej włączamy do diety produkty wysoko przetworzone, które zaburzają równowagę kwasowo-zasadową i powodują dolegliwości zdrowotne, m.in. senność lub nadmierną aktywność, zmęczenie, bóle głowy, infekcje czy trądzik. - Wbrew pozorom ciężko jest zakwasić organizm i na co dzień jest to właściwie niemożliwe. Mamy regulujące Ph bufory, które - jeśli choć trochę jego poziom spadnie - wytwarzają wodór czy dwutlenek węgla, a te potem usuwane są w organizmu. Cały ten proces trwa jednak kilka minut - tłumaczyła Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk.

W jaki sposób zadbać o zbilansowaną dietę, zamiast sięgać po suplementy, które mają "odkwasić" nasz organizm? Co spożywać, a których produktów należy unikać? Zapraszamy do wysłuchania nagrania rozmowy ze studia Czwórki.

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

Prowadzi: Marta Hoppe 

Materiał przygotowała: Weronika Puszkar

Gość: Hanna Stolińska-Fiedorowicz (dietetyk kliniczny w Instytucie Żywności i Żywienia)

Data emisji: 13.04.2018

Godzina emisji: 14.05

kd


 

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jak zachować młodość? Zamień skalpel na nóż!

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2017 16:50
- I krój nim warzywa, owoce, dodawaj pestki, oleje z roślin. To są najlepsze narzędzia do walki z upływem czasu - przekonuje Agnieszka Mielczarek, autorka książki "5 lat młodsza w 5 tygodni".  
rozwiń zwiń

Czytaj także

Podatek od chipsów - czy uratuje naszą sylwetkę?

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2017 21:20
Pomysł podatku od śmieciowego jedzenia pojawił się po to, by ograniczyć spożycie m.in. fast foodów, słodyczy i napojów gazowanych. Rozwiązanie ma przypominać to przyjęte na Węgrzech w 2011 roku. Tam powszechnie nazywa się je "podatkiem od chipsów".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kuchnia ekologiczna i ekonomiczna? To możliwe!

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2017 16:30
- Można jeść zdrowo i nie wydawać na to całej pensji - przekonuje Monika Mrozowska, aktorka, propagatorka zdrowego odżywiania, autorka książki "Ekologiczna kuchnia ekonomiczna".
rozwiń zwiń