Czy szwedzki stół jest szwedzki?

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2019 14:44
Szwedzi, tak jak Polacy biesiadują przy suto zastawionych stołach. A jakie przysmaki królują na ich imprezach czy podawane są w formie "szwedzkiego stołu"?
Audio
  • Czym charakteryzuje się szwedzka kuchnia? (Stacja Kultura/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: pixabay

Jednym z tych zwyczajów, który odróżnia kuchnię norweską od polskiej jest fakt, że zupę je się jako swego rodzaju deser, po daniu głównym lub jako małą przystawkę do dania głównego. - W Szwecji mamy określone zasady, w jakiej kolejności podaje się dania, z czym poszczególne produkty się jada - mówi Paweł Kazimierczak, wykładowca Uniwersytetu Warszawskiego, Instytutu Lingwistyki Stosowanej. - Śledzia nie jada się z białym pieczywem. Nakładając sobie jedzenie z półmisków, częstujemy się małymi porcjami, a danie podajemy kolejnej osobie - dodaje. 

Szwedzi chętnie jadają na dworze, na świeżym powietrzu, w parkach, ogrodach. Mimo że nie utożsamiamy Skandynawii z owocami morza, to są one tam popularne. Ryby serwowane są w różnych formach: pieczone, gotowane, suszone. Tradycyjną potrawą szwedzką są kiszone śledzie. Co jest groźnego w puszce takich śledzi? Jaka legenda związana jest ze "szwedzkim stołem" i jak ten sposób serwowania dań nazywają Szwedzi? O tym m.in. w załączonym materiale. 


***

Tytuł audycji: Stacja Kultura

Prowadzi: Kasia Dydo

Data emisji: 20.02.2019

Godzina emisji: 11.47

pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Skandynawskie kino przyrodą opowiada o uczuciach

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2019 12:31
- Twórcy z krajów skandynawskich potrafią używać przyrody do opowiadania o uczuciach, co jest bardzo trudne - mówi Kajetan Wyrzykowski, krytyk filmowy. - Dla porównania, w kinie polskim przyrod praktycznie nie gra roli - dodaje. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Miłosz Brzeziński: demon jest kulą zła

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2019 16:00
- Wziąłem kilka zupełnie normalnych elementów naszego życia - na przykład ziewanie - i dorzuciłem do tego niepokój - o książce "Opętani i święci" opowiada Miłosz Brzeziński.  
rozwiń zwiń