Weki XXI wieku - mamy przepisy! (WIDEO)

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2011 10:30
Gościem Poranka jest Beata Martynowska, specjalistka od przetworów. W rozmowie z Anią Depczyńską zdradza przepisy na najlepsze smakołyki.
Audio


Najlepsze przetwory powstają gdy są do tego najlepsze owoce i najlepsze składniki. - Oczywiste jest, że okres letni i okres jesienny to szczyt produkcyjny - mówi ekspertka, szefowa "Spiżarni".

Słodkościami, które możemy znaleźć teraz są przede wszystkim truskawki, już niebawem pojawią się wiśnie. - Naszym specjałem są wiśnie korzenne, teraz przygotowujemy się do ich produkcji. Szykujemy syropy z truskawek, wiśni, czekamy na maliny - mówi gość Poranka. Jak powstają przetwory z wiśniami korzennymi? - Wiśnie są zrywane, drylowane, dodawane są przyprawy - goździki, korzeń imbiru.

Kuchnia staropolska, która jest skarbnicą przepisów na przetwory, garściami czerpała z nietypowo polskich przypraw i owoców. Dziś jednak nie jesteśmy przyzwyczajeni do bardzo egzotycznych smaków.

- Nie mamy świadomości tego, że już w XVI i XVII wieku kuchnia prawdziwie staropolska była w ogromnej częsci oparta na różnych przyprawach. Między innymi dlatego, że Polska miała kontakt z całym światem, byliśmy daleko bardziej wysunięci na wschód. Stamtąd przywożono wiele egzotycznych dodatków - wyjaśnia Beata Martynowska.

Przykładem egzotycznego połaczenia są bakalie z rumem. - Nie jest to łatwy przepis - zaznacza specjalistka. Bakalie należy dobrze przygotować, następnie zmacerować z rumem. Całość musi się odleżeć. Gdy wszystko to będzie zakończone, powstaje doskonały element deserów i lodów. - Przyznam się, że niektórzy po prostu wyjadają je łyżeczkami - zdradza w Czwórce.

Aby dowiedzieć się, jakie jeszcze tradycyjne przysmaki możemy przygotować z owoców, i jak je doprawiać, wystarczy posłuchać całej audycji. Kliknij w boksie "Posłuchaj" po prawej stronie artykułu.

pg

Czytaj także

Smakowite fotki

Ostatnia aktualizacja: 21.04.2011 12:36
Dlaczego na profesjonalnych zdjęciach truskawki są zawsze wyjątkowo czerwone i błyszczące, a płatki śniadaniowe nie rozpadają się pod wpływem mleka? W Czwórce zdradza profesjonalny fotograf.
rozwiń zwiń
Czytaj także

O pralince i jej kalorycznych konsekwencjach

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2011 10:31
Podpowiadamy jak zamienić własną kuchnię w fabrykę pralinek, a także jak przyrządzić słodkie szaszłyki, nieco zdrowsze owsiane ciasteczka i dla kogo taka czekoladka może być trująca?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dość diety, czas zacząć być szczęśliwym

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2011 13:59
Podobno, jak mówią nam poradniki, można schudnąć dziesiątki kilogramów "bez wyrzeczeń" i "w kilka tygodni". Tymczasem Michelle May w swojej książce "Jedz to, co kochasz, kochaj to, co jesz" przekonuje, że żadna dieta nie ma sensu.
rozwiń zwiń