X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Dbasz o linię? Czytaj etykiety!

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2013 13:40
Etykieta to pierwsza wskazówka, którą powinniśmy kierować się przy wyborze produktu. Oczywiście pod warunkiem, że wiemy jak je czytać.
Audio
  • Jak czytać etykiety - radzą eksperci (Czwórka/Poranek OnLine)
Umiejętność analizowania informacji na opakowaniu produktu pozwala zadbać o zdrowie
Umiejętność analizowania informacji na opakowaniu produktu pozwala zadbać o zdrowie!Foto: Glow Images/East News

- Według prawa na opakowaniu powinniśmy znaleźć najważniejsze dla konsumentów informacje, czyli skład produktu oraz datę przydatności do spożycia - tłumaczy Andrzej Gartner, Dyrektor Generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności. - Coraz częściej też producenci podają do wiadomości te dane, które są istotne dla osób dbających o linię, czyli tabelę wartości odżywczych.

Ale to oczywiście nie wszystko. - Kolejną, coraz bardziej popularną sygnaturą, jest symbol GDA - mówi ekspert. - To wskazane dzienne spożycie, czyli informacja, która pozwala się zorientować jak porcja danego produktu wpływa na naszą dietę.

Własne oznaczenia mają też produkty ekologiczne. Warto jednak pamiętać, że symbole "eko" i "bio" muszą pojawiać się wraz z numerem identyfikacji jednostki certyfikującej, która nadzoruje producenta. W innym przypadku jest to niezgodne z prawem.

Na szczęście z badań wynika, że Polacy coraz lepiej radzą sobie z rozpoznawaniem symboli na opakowaniach i etykietach, co sprawia, że jako naród stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami.

- Dbające o linię osoby w pierwszej kolejności powinny zwracać uwagę na wartość kaloryczną oraz na to, z czego te kalorie w danym produkcie pochodzą - wyjaśnia dr Agnieszka Jarosz z Centrum Promocji Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Instytutu Żywności i Żywienia. - To pozwoli zachować szczupłą sylwetkę i zadbać o dobre samopoczucie.

kul

Komentarze1
aby dodać komentarz
Mirek652015-05-25 18:10 Zgłoś
Ludzie, czytanie etykiet to nie jest wielka filozofia, wystarczy pare minut dluzej poswiecic w sklepie, a wyjdzie to wam tylko na zdrowie. Ja kiedys kupowalem najdrozsze produkty, w takiej ".....", myslac, ze jak tyle place, to dostaje dobry produkt. Nic bardziej mylnego! po przeczytaniu etykiet od razu chce sie uciec z takiego sklepu. Same konserwanty i polepszacze, po co to komu?!

Czytaj także

Przeterminowana żywność nadaje się do jedzenia

Ostatnia aktualizacja: 14.08.2013 06:30
Masz w szafce przeterminowany makaron albo kawę, której minęła data ważności? Teraz to żaden problem, bo zdaniem Belgijskiej Agencji Żywności przeterminowane jedzenie jak najbardziej nadaje się do spożycia.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Carving - bo człowiek je oczami...

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2013 11:00
Żyjemy w czasach, w których równie ważny co smak jest także wygląd potraw. Nic więc dziwnego, że szefowie kuchni i restauratorzy prześcigają się w pomysłach, które mają oczarować klientów.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Targ Śniadaniowy promuje ideę "slow food"

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2013 12:00
- Targ jest miejscem spotkań lokalnych mieszkańców oraz okazją, żeby zjeść wspólne śniadanie. Coś, co jest normą w innych częściach Europy przenieśliśmy na nasz grunt - mówi Bianca Torossian, organizatorka Targu Śniadaniowego na Żoliborzu.
rozwiń zwiń