Penicylina w serze pleśniowym

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2014 10:00
Nasi słuchacze nigdy nas nie zawodzą pod względem dociekliwości. Tym razem dziennikarz Błażej Prośniewski odpowiedział na pytanie, czy penicylina z sera pleśniowego jest taka sama, jak ta, której jakiej używa się w medycynie.
Audio
  • Błażej Prośniewski o tym, czy penicylina w serze pleśniowym i medycynie jest tym samym (Czwórka/W cztery oczy)
Penicylina w serze pleśniowym
Foto: GlowImages/East News

Zanim jednak przejdziemy do sedna sprawy, dowiedzmy się, czym penicylina właściwie jest. - To antybiotyk, który działa skutecznie na bakterie z rodzaju gram-dodatnie, czyli na przykład te, które wywołują gruźlicę, zapalenie płuc, czy pęcherza. Penicylina jest produktem metabolicznym, związanym z prawidłowym życiem i funkcjonowaniem bakterii z rodzaju Penicillium, wykorzystywanych jako antybiotyk - mówi Agnieszka Piskała, dietetyk.

Nie wszystkie grzyby z rodzaju Penicillium wytwarzają penicylinę. Ekspertka tłumaczy, że w skład tej rodziny wchodzą bakterie Penicillium notatum, z których produkowana jest na masową skalę penicylina, jak również grzyby powszechnie wykorzystywane w przetwórstwie spożywczym, właśnie do produkcji serów. Na przykład Penicillium roqueforti, czy Penicillium camemberti.

Czytaj także: Bakterie wokół nas<<<

Choć czasem bakterie są dla nas dobre, zdarza się, że mogą nam poważnie zaszkodzić. Bakterie z rodzaju Penicillium notatum posiadają szary kolor. Produkty, na których go zaobserwujemy, powinniśmy niezwłocznie wyrzucić! Taka pleśń zawiera bowiem substancje toksyczne. Bakterie, oprócz tych homeopatycznych właściwości, mogą też zawierać i te rakotwórcze.

Serdecznie zapraszamy do wysłuchania całego materiału z audycji "W cztery oczy".

bc/kd/ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Smaki tradycyjne i trochę zakręcone

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2013 11:56
Targ Śniadaniowy wpisał się już w mapę Warszawy. Co tydzień przybywają tam dostawcy smakołyków, a w piątki w Czwórce zdradzają tajniki swoich produktów. Tym razem Anna Langowska dzieli się tajemnicą swoich konfitur.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak mądrze kupować żywność?

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2013 14:33
- Najlepiej nie iść na zakupy będąc głodnym. Przed wyjściem warto sprawdzić, czego nam brakuje, by nie kupować kolejnych słoiczków z jedzeniem - apelują eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Śniadanie do pracy - weź sałatkę, nie kanapki

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2014 12:00
70 procent pracujących Polaków je w pracy drugie śniadanie. To ładny wynik, jednak jak mówią eksperci, nie powinien być to nasz jedyny posiłek w trakcie ośmiu godzin. Warto też zadbać, by tradycyjne kanapki zastąpić innymi propozycjami.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Głosy rewolucji żywnościowej

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2014 10:00
To solidna dawka wiedzy podana w przystępnej formie wywiadów z ekspertami do spraw żywienia.
rozwiń zwiń