Dlaczego ogórki bywają gorzkie?

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2011 10:42
Czasami zdarza się, że świeży, prawdziwy ogórek jest gorzki w smaku. Dlaczego tak się dzieje sprawdzamy w Czwórce.
Audio

O ogórkach w Czwórce opowiada dr Janina Gajc-Wolska, wykładowca Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

- Ogórki zawierają takie związki jak kukurbitacyny. To one są odpowiedzialne za gorzki smak owoców – mówi ekspert. Jednak nie zawsze stężenie tych związków będzie jednakowe – zależy od różnych czynników.

- Jeśli uprawa roślin ogórka jest optymalna, ich owoce w ogóle mogą nie być gorzkie. Jeśli jednak warunki uprawy są zmienne, panuje susza, lub brakuje podlewania, mamy niedobór składników pokarmowych, głównie azotu i pojawiają się kukurbitacyny. Także duże różnice temperatur między nocą a dniem wpływają na gorzkość.

Więcej o gorzkich ogórkach w dźwięku audycji.

pg

Zobacz więcej na temat: ogórki owoce
Czytaj także

Polak – zwierzę mięsożerne

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2011 09:46
W 2011 roku statystyczny Polak zje 75 kg mięsa. Za to owoce i warzywa jemy tylko "przez rozsądek".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jaja i mięso drożeją najbardziej

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2011 15:05
Waldemar Pawlak uspokaja, że ogłoszony dziś poziom rocznej inflacji nie jest wciąż groźny dla gospodarki. Inflacja w sierpniu była wyższa od oczekiwań i wyniosła 4,3 proc.
rozwiń zwiń
Czytaj także

A może tak jabłuszko, marcheweczkę?

Ostatnia aktualizacja: 23.09.2011 10:58
Rodzice uczniów dolnośląskich szkół zastanawiają się, czy kampanie informacyjne, promujące u najmłodszych zdrowy tryb życia i zdrową żywność, mają w ogóle sens.
rozwiń zwiń