Kulinarne powroty - tradycja i fermentacja

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2016 14:23
- Poznań, Trójmiasto, Kraków świetnie rozwijają się gastronomicznie, jednak większość trendów wychodzi z Warszawy - mówi Magda z Krytyki Kulinarnej i zdradza nadchodzące mody.
Audio
  • Magda Grzebyk z Krytyki Kulinarnej opowiada o kulinarnych trendach (Tędy po trendy/Czwórka)
(zdjęcie ilustracyjne)
(zdjęcie ilustracyjne)Foto: Pixabay/Unsplash/dom. publiczna

Kulinarna Polska jest warszawocentryczna. To w stolicy powstaje większość mód, które za chwilę podbijają cały kraj.

- Czymś, co jest bardzo fajne, bardzo wartościowe i trwa, jest moda na czyste jedzenie, od małych producentów, nieprzetworzone, dobrej jakości - mówi ekspertka. - Widać też powrót do korzeni, do tradycji regionów, do dawnych lat.

Ostatnio obserwować możemy też modę na fermentację, kiszenie i "polskie kimchi". Nie przemija też fascynacja sezonowością warzyw i owoców. - Zaczynamy być dumni z polskiej, starej, dobrej kuchni, z tego, że to dziedzictwo możemy pokazać turystom - mówi Czwórkowy gość.

Czy jakaś zagraniczna kuchnia podbija wciąż serca i żołądki Polaków oraz jak Krytycy Kulinarni recenzują restauracje, Magda Grzebyk zdradzała w "Tędy po trendy".

***

Tytuł audycji: "Tędy po trendy"

Prowadzą: Aleksandra Jasińska i Kamil Jasieński

Goście: Magda Grzebyk (autorka Krytyki Kulinarnej)

Data emisji: 24.04.2016

Godzina emisji: 10.10

pj/mc

Czytaj także

Wrocław od kuchni, czyli kulinarne wycieczki po mieście

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2015 12:45
Agnieszka Szydziak i Aneta Pacuła-Podemska bacznie śledzą trendy we wrocławskiej gastronomii, oprowadzają smakoszy kulinarnymi szlakami i organizują spotkania z szefami kuchni oraz degustacje.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Food porn. Ekshibicjoniści przy stole

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2016 13:00
Kiedy minął szał na selfie, do sieci zaczęliśmy wrzucać zdjęcia naszego... jedzenia. - Żeby taka fotografia była sensowna, musi mieć kontekst, opowiada historię - przekonują pomysłodawczynie magazynu "Kukbuk".
rozwiń zwiń