Wrocław od kuchni, czyli kulinarne wycieczki po mieście

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2015 12:45
Agnieszka Szydziak i Aneta Pacuła-Podemska bacznie śledzą trendy we wrocławskiej gastronomii, oprowadzają smakoszy kulinarnymi szlakami i organizują spotkania z szefami kuchni oraz degustacje.
Audio
  • Agnieszka Szydziak i Aneta Pacuła-Podemska o kulinarnych wycieczkach po Wrocławiu (Tędy po trendy/Czwórka)
Plenerowe kawiarnie i jedzenie sprzedawane z samochodów - to obowiązujące we Wrocławiu kulinarne trendy
Plenerowe kawiarnie i jedzenie sprzedawane z samochodów - to obowiązujące we Wrocławiu kulinarne trendyFoto: PAP/Maciej Kulczyński

Jak przekonują Agnieszka i Aneta, wrocławską kuchnię trudno jest zdefiniować, ponieważ jest to miasto wielu kultur, na które oddziaływały różne kulinarne tradycje. Jednym ze współczesnych silnych trendów jest kuchnia polska w odświeżonej odsłonie, charakteryzująca się świadomym komponowaniem składników i nowymi formami podawania potraw.

- Bardzo ożyła także idea street foodu i zdrowego fast foodu. Od 2-3 lat popularne są zdrowe burgery i kiełbasy, z których słynie Wrocław. Spopularyzowały się także miejsca typu bakery cafe, widać, że wrocławianie chcą jadać dobre pieczywo także w kawiarniach, a nie tylko w domu - mówią goście audycji.

Ekspertki wyjaśniają, jak wyglądają ich wycieczki i jakie ścieżki tematyczne przygotowały dla swoich gości. Opowiadają także o pewnym kulinarnym koncepcie, który narodził się właśnie we Wrocławiu.

***

Tytuł audycji: "Tędy po trendy"

Prowadzący: Aleksandra Jasińska, Kamil Jasieński

Goście: Agnieszka Szydziak i Aneta Pacuła-Podemska (twórczynie wrocławskiego kulinarnego biura podróży)

Data emisji: 19.12.2015

Godzina emisji: 10.00

mg/asz

Czytaj także

Marcin Kuc: wciąż nie trafiłem na mój kulinarny Mount Everest

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2015 14:19
Jest smakoszem i autorem męskiego bloga kulinarnego "Jaja w kuchni”. Jego zdaniem w gotowaniu chodzi o to, by było szybko, smacznie i konkretnie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Co będziemy jeść w miastach przyszłości?

Ostatnia aktualizacja: 30.08.2015 14:00
- Owady hodowane na miejskich farmach, grzyby rosnące w opuszczonych kopalniach i zioła uprawiane w podmiejskich tunelach to pomysły, które najszybciej wejdą w życie - uważa Natalia Kamieńska z magazynu "F5".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Spontaniczność w kuchni to przepis na sukces

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2015 11:20
Kasia Nowakowska, autorka bloga kuchniabazylii.pl, jest kulinarnym samoukiem. Kilka lat temu zjadała to, co pod nos podstawiła jej mama, dziś w kuchni sama tworzy cuda.
rozwiń zwiń