Lubisz chińszczyznę? Jesz glutaminian sodu

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2017 16:00
E621 wzmacnia smak wielu produktów spożywczych, jest bazą dla potraw kuchni azjatyckiej i jednocześnie jedną z najbardziej znienawidzonych substancji chemicznych. Czy słusznie?
Audio
  • Glutaminian sodu - wszystko, co powinieneś wiedzieć o E621 (Stacja Nauka/Czwórka)
Od setek lat kuchnia dalekowschodnia wykorzystywała jako składnik potraw wodorost listownicę japońską, znany jako kombu. W 1908 roku japoński uczony prof. Kikunae Ikeda wyizolował z listownicy związek chemiczny nadający jej niepowtarzalny smak  kwas glutaminowy
Od setek lat kuchnia dalekowschodnia wykorzystywała jako składnik potraw wodorost listownicę japońską, znany jako kombu. W 1908 roku japoński uczony prof. Kikunae Ikeda wyizolował z listownicy związek chemiczny nadający jej niepowtarzalny smak – kwas glutaminowyFoto: Mateone/Shutterstock.com

Czytaj także
czekolada 1200.jpg
Czekolada wyleczy cię z kaszlu?

Sól sodowa kwasu glutaminowego jest oskarżana o wywoływanie alergii, sprzyjanie otyłości, wywoływanie niestrawności i bólu głowy. Tymczasem nie istnieją badanie naukowe, które potwierdzałyby tę teorię. - Glutaminian sotu to poprostu zwykły aminokwas. Jeden z kilkudziesięciu, które istnieją. Sam w sobie, spożywany w niewielkich ilościach, nic nam nie zrobi - przekonuje Hanna Stolińska-Fedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia, ale ostrzega, że w niektórych przypadkach musimy być ostrożni.

Kiedy E621 może nam zaszkodzić i o czym tak naprawdę informuje nas etykieta "nie zawiera glutaminianu sodu"? Zapraszamy do wysłuchania audycji.

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał przygotował: Mateusz Kulik

Data emisji: 28.02.2017

Godzina emisji: 12.41

kul/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Czego w naszej diecie nie lubią zęby?

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2016 18:10
Sprawdziła to Anna Lewandowska, uczennica II Liceum Ogólnokształcącego im. Stefana Batorego w Warszawie. W Czwórce opowiedziała o wynikach swoich badań nad erozją szkliwa.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Chia, algi, jagody goji - wprowadź do diety nową jakość

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2017 15:06
Jarmuż, komosa ryżowa, olej lniany, algi, jagody goji czy czosnek - moda na zdrowe gotowanie trwa, więc te składniki coraz częściej lądują na naszych stołach.
rozwiń zwiń