X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Lubisz słone przekąski - to może być oznaka depresji?

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2017 13:27
- Spożycie czekolady pobudza wydzielanie serotoniny. Ale podobny efekt uzyskamy sięgając po wszystko to, co sprawia nam przyjemność: filiżankę kawy, orzeszki, słone paluszki czy chipsy - mówiła dr Regina Wierzejska z Instytutu Żywności i Żywienia
Audio
  • Jedzenie przekąsek w nadmiarze może być oznaką depresji? (Stacja Nauka/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/ InesBazdar

mózg lekarz 1200.jpg
Czy wiesz, że twój mózg sam się pożera?

Słone przekąski i potrawy, podobnie jak słodkości, są w stanie zmniejszyć nagromadzone w nas emocje. Między innymi brokuł, warzywo, które wpływa bardzo korzystnie na pracę mózgu, a jako źródło witaminy B6, wapnia i białka utrzymuje nasze ciało w stanie odprężenia. Jak przekonywała ekspertka Czwórki, wszystko jednak zależy od stopnia pokrycia zapotrzebowania organizmu na konkretne składniki mineralne, co jest sprawą indywidualną. - Każdy z nas potrzebuje innych składników w różnych proporcjach i ilości. Jedni - więcej białka, inni - wapnia - mówiła ekspertka i tłumaczyła, jak na nasz organizm zadziała serotonina, którą "wyprodukuje" mózg po spożyciu określonych przekąsek. - To ważny neuroprzekaźnik w centralnym układzie nerwowym, zwany potocznie "hormonem szczęścia", a jego niski poziom prowadzić może do uczucia ciągłego zmęczenia - opowiadała dr Wierzejska.


dziecko owoce 1200.jpg
Kiedy picie soków owocowych zaczyna być niezdrowe

A co stanie się, jeśli będziemy poprawiać sobie nastrój przekąskami - i to niezdrowymi - zbyt często? I kiedy rozładowywanie niepięcia emocjonalnego przyjemnym podjadaniem przeradza się w problem depresyjny? Zapraszamy do wysłuchania nagrania materiału reporterskiego, który przygotował Michał Juchniewicz.

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Data emisji: 20.07.2017

Godzina emisji: 12.40

kd/jsz

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Przytulanie - jest nam niezbędne do życia

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2017 15:06
Naukowcy udowodnili, że przytulanie jest nam niezbędne: redukuje stres i wyzwala mnóstwo hormonów, m.in. te, zwane hormonami szczęścia. - Im więcej przytulania każdego dnia, tym lepiej, daje nam ono bowiem wymierne korzyści nie tylko biologiczne, ale też psychologiczne - mówi psycholog Joanna Gutral.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Papierosy są passe." Dlaczego nie warto zaczynać palić?

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2017 17:22
Najnowsze dane wskazują, że pokazywanie się z papierosem przestaje być wyznacznikiem dorosłości i jest coraz mniej popularne wśród młodych ludzi. Liczba palaczy między 18. a 24. rokiem życia spada m.in. w Wielkiej Brytanii i USA. A jak jest w Polsce?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak latem dbać o wzrok i oczy?

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2017 14:00
Okulary przeciwsłoneczne z filtrem chronią nie tylko rogówkę, spojówkę i powieki, ale też wewnętrzne warstwy oka, czyli soczewkę i siatkówkę.
rozwiń zwiń