Cukier - w jakiej postaci i w jakiej ilości możemy go spożywać?

Ostatnia aktualizacja: 22.06.2020 18:00
C12H22O11 to wzór związku chemicznego, który pysznie smakuje, ale wcale nie jest dla nas dobry. Nadmierne spożywanie cukrów jest przyczyną otyłości, chorób układu krążenia, a także próchnicy.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: gpointstudio / shutterstock

04:54 [CZWORKA]Stacja Nauka 22 czerwiec 2020 cukier.mp3 Cukier - kiedy staje się groźny dla naszego zdrowia? (Stacja Nauka/Czwórka)

Czytaj także
marchew jedzenie warzywa 1200.jpg
Marchewkę gotuj w całości - dla zdrowej skóry i oczu

Czy cukier może być dobry dla zdrowia?

Cukier występuje prawie w każdym produkcie spożywczym. - Szkodliwe są przede wszystkim cukry proste, które niekorzystnie wpływają na gospodarkę węglowodanową - podkreśla dietetyk Elwira Gliwska z Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie. - Natomiast węglowodany złożone nie należą do grupy cukrów, które należy ograniczać. One są wartościowe i zapewniają nam na długi czas sytość i dostarczają wielu składników odżywczych. 

Czytaj także:

Cukry proste przyczyniają się do rozwoju wielu chorób. - M.in. uszkadzają naczynia krwionośne, co może prowadzić do wylewów i udarów - wyjaśnia. - Cukry przyczyniają się także do zwiększenia kaloryczności danego posiłku, czyli w szybkim tempie prowadzą do nadwagi.  

Posłuchaj
hamburger frytki street food 1200x660.jpg
Wysokoprzetworzona żywność przyczyną otyłości. Nie tylko kalorie!

Słodki smak, gorzki posmak

Żeby unikać spożywania cukrów prostych, należy zrezygnować ze słodzenia kawy czy herbaty i wykluczyć z diety słodkie napoje gazowane. Tymczasem jak mówi dr Paweł Koczkodaj Ambasador Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem z Centrum Onkologii w Warszawie, coraz więcej coraz młodszych dzieci je pije. - Dane WHO pokazują, że spożycie cukru wśród dzieci i młodzieży w Polsce jest bardzo wysokie. Szacuje się, że nawet 40 proc. z nich słodkie napoje ma w codziennej diecie, co przekłada się na fakt, że nasze dzieci najszybciej przybierają na wadze w Europie - dodaje.

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz 

Materiał przygotowała: Adrianna Janiszewska

Data emisji: 22.06.2020

Godzina emisji: 12.30

kul/ac



Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Durian - owoc dla odważnych

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2018 14:50
Jak ser pleśniowy, jak syrop z cebuli i śmietany albo... jak zgniłe mięso. Są tacy, którzy twierdzą, że durian to najbardziej śmierdzący owoc na świecie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Superfoods - morwa na cukrzycę i odchudzanie

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2020 14:20
Pochodzi z Azji, z wyglądu przypomina jeżynę, a każda część tej rośliny ma inne właściwości lecznicze.
rozwiń zwiń