Cukier. Brązowy uzależnia jak biały

Ostatnia aktualizacja: 24.06.2020 16:30
Pojęcie "cukier" jest bardzo szerokie. Przede wszystkim kojarzy się z białą, krystaliczną substancją, ale może też występować jako jeden z węglowodanów. Jak je rozróżnić?
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: Dokmaihaeng/Shutterstock.com

06:02 [CZWORKA]Stacja Nauka 24 czerwiec 2020 slodzenie.mp3 Niebezpieczne slodzenie - rodzaje cukrów (Stacja Nauka/Czwórka)

Cukier brązowy to także cukier prosty. Na dodatek często jest to biały cukier, tylko skarmelizowany Elwira Gliwska

Cukier wciąga

- Cukry proste są bardzo szkodliwe, dlatego mówi się o nich, że to "druga biała śmierć" - wyjaśnia dietetyk Elwira Gliwska z Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie. - Oprócz negatywnego wpływu na gospodarkę węglowodanową i hormonalną cukry proste uzależniają, co bezpośrednio prowadzi do nadwagi i otyłości.

Cukry proste oddziaływują na układ nagrody w mózgu i tak jak inne używki doprowadzają do stanu, w którym wydaje się nam, że bez słodyczy czy słodzonych napojów nie możemy funkcjonować.

Czytaj także:

Jak mówi dr dr Paweł Koczkodaj Ambasador Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem z Centrum Onkologii w Warszawie, prawie połowa osób dorosłych w Polsce ma problem z nadwagą i otyłością. - Jest takli raport przygotowany przez NFZ i Główny Urząd Statystyczny, który pokazuje, że roczne spożycie cukru na osobę to już ponad 50 kilogramów. Te dane mogą być jeszcze wyższe, ponieważ cukry proste bardzo często są "poukrywane" w różnych produktach. Co więcej - istnieją też produkty, które sprawiają wrażenie "zdrowych", a są dosładzane, jak na przykład soki - wyjaśnia.

Czytaj także
shutterstock dziecko f słodycze f 1200.jpg
Cukier - w jakiej postaci i w jakiej ilości możemy go spożywać?

Lepsza alternatywa

Innym cukrem są węglowodany złożone. - Występuje one m.in. w produktach zbożowych czy skrobiowych oraz w nasionach roślin strączkowych. To jest ten korzystny rodzaj cukru, ponieważ nie powoduje on gwałtownych skoków glukozy we krwi - tłumaczy rozmówczyni Ady Janiszewskiej. Węglowodany złożone zapewniają nam także dłuższe uczucie sytości.

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz 

Materiał przygotowała: Adrianna Janiszewska

Data emisji: 24.06.2020

Godzina emisji: 12.40

kul



Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Durian - owoc dla odważnych

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2018 14:50
Jak ser pleśniowy, jak syrop z cebuli i śmietany albo... jak zgniłe mięso. Są tacy, którzy twierdzą, że durian to najbardziej śmierdzący owoc na świecie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Superfoods - morwa na cukrzycę i odchudzanie

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2020 14:20
Pochodzi z Azji, z wyglądu przypomina jeżynę, a każda część tej rośliny ma inne właściwości lecznicze.
rozwiń zwiń