Nie smaż zbyt często. Olej wybierz z faworytów

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2021 09:50
Smażenie to łatwa, szybka i wygodna obróbka jedzenia. Dietetycy przestrzegają, że nie jest ona zbyt zdrowa i w dodatku nie każdy tłuszcz się do tego nadaje. Co więc wybrać?
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: DUSAN ZIDAR/shutterstock.com/cc

królewna śnieżka 1200.jpg

Niektóre oleje zupełnie nie nadają się do obróbki termicznej, ani do pieczenia, ani do smażenia. - Niektóre z olejów możemy spożywać jedynie bez obróbki termicznej - mówi Aleksandra Kapral, dietetyczka. 


Posłuchaj
04:10 czwórka stacja nauka 11.06.2021 smażenie.mp3 Który olej wybrać do smażenia? (Stacja Nauka/Czwórka)

 

- Oleje tłoczone na zimno to oleje które spożywamy wyłącznie na surowo - mówi specjalistka. - Nie nadają się do smażenia, ponieważ zawierają wysoką ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które podczas obróbki termicznej ulegają rozkładowi. Oleje tłoczone na zimno zarezerwujmy sobie jako dodatek do sałatek i past warzywnych, dań na surowo. Można dodać je do zupy, ale nie podczas gotowania, tylko gdy porcja jest już na naszym talerzu, skrapiamy ją olejem - dodaje. 

Olej idealny nie istnieje

- Smażenie jest procesem złożonym, tam zachodzi wiele różnych reakcji - wyjaśnia dietetyczka. - Wciąż nie mamy idealnego tłuszczu, którego zawsze można użyć i mówić, że to najlepszy tłuszcz do smażenia - dodaje. 

Czytaj także:

Wybór olejów jest ogromny. Do tytułu "najlepszego tłuszczu do smażenia" mamy dwóch faworytów. To oliwa z oliwek i olej rzepakowy. - W nich mamy dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych i mniejszą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Te cechy sprawiają, że możemy je stosować na surowo i do krótkiego smażenia - wyjaśnia rozmówczyni Agaty Nowotnik. 

Jeśli wybieramy smażenie to jak najrzadziej i krótko. Nie smażmy dwa razy na tym samym oleju Aleksandra Kapral

Smażenie jednak powinniśmy ograniczać do minimum. Podczas tego procesu zachodzą różne przemiany, które są niekorzystne dla naszego zdrowia. 


Zdjęcie ilustracyjne Zdjęcie ilustracyjne


Jakiś czas temu ogromną popularnością cieszył się olej kokosowy. - On ma stabilne kwasy tłuszczowe, zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, ale działają one niekorzystnie na nasze zdrowie - wyjaśnia specjalistka. 

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał przygotowała: Agata Nowotnik

Data emisji: 11.06.2021

Godzina emisji: 12.33

pj

Czytaj także

Zamiast kurnika hodowla mącznika - by było co jeść

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2020 14:12
Według szacunków ONZ liczba ludności na świecie w 2025 roku może wynieść 8 miliardów i będzie trudno wszystkich wykarmić. Już teraz 1 na 9 osób na świecie jest niedożywiona. Ludzkość szuka nowych źródeł pożywienia.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Naturalne probiotyki jedz na co dzień. Te w kapsułkach zostaw na trudne chwile

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2021 16:48
Wszyscy chcemy dbać o zdrowie, dlatego jesteśmy podatni na różne reklamy np. suplementów. Nie warto jednak sięga po nie bezmyślnie, a upewnić się, że na pewno ich potrzebujemy. 
rozwiń zwiń