Widzisz pleśń na jedzeniu - wyrzucaj. Unikniesz mykotoksyn

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2021 15:01
- Zarodniki pleśni są wszędzie. Występują w powietrzu, w kurzu, na powierzchni różnych przedmiotów - mówi Stanisław Łoboziak z Centrum Nauki Kopernik. - Wysoka wilgotność powietrza sprzyja ich rozwojowi - dodaje. Gdy taka pleśń rozwija się na naszym produkcie spożywczym, nie pozostaje nam nic innego, jak go wyrzucić. 
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: pixabay

shutterstock dziecko f słodycze f 1200.jpg
Lato bez cukru? Jak ograniczyć słodkości na wakacjach

W czwartkowej audycji "Stacja Nauka" antenę oddajemy słuchaczom. Opowiadamy na przesłane do nas naukowe pytania, które nurtują Was w wakacyjnym sezonie. Pytania można wysłać do nas za pośrednictwem Czwórkowego fanpage'a albo na adres mailowy "Stacji nauka". 


Posłuchaj
05:14 czwórka stacja nauka 08.07.2021.mp3 Skąd bierze się pleśń? (Czwórka/Stacja nauka)

 

Z pierwszym zgłosiła się Natalia z Gdańska, która czyszcząc szkolną szafkę, natknęła się na nieciekawe znalezisko - dawną, spleśniałą już kanapkę. Jej pytanie brzmi: jak powstaje pleśń i czy jest groźna? Maciej Wójcik odpowiedzi poszedł szukać u eksperta z Centrum Nauki Kopernik. 

- Jeśli mówimy o pleśni, to mamy na myśli królestwo grzybów. Na naszej planecie występują różne grzyby: drożdże, grzyby kapeluszowe i tzw. grzyby strzępkowe, które wytwarzają długie ciągi komórek, takie strzępki - tłumaczy Stanisław Łoboziak z CNK. - Wysoka wilgotność powietrza sprzyja kiełkowaniu i rozwijaniu się zarodników pleśni, które są wszędzie. Przenosi je wiatr, a pleśnie często lubią sobie mieszkać w takich miejscach, które odpowiedzialne są za wentylację naszych budynków - w systemach klimatyzacyjnych, systemach chłodzenia - dodaje. 

Czytaj także:


Pleśń i jedzenie

Jeśli zauważymy pleśń na jedzeniu, to taki produkt należy bezwzględnie wyrzucić. - To może być jabłko, nektarynka, cały chleb, albo koszyk spleśniałych truskawek - wymienia naukowiec. - To, co widzimy, to same powstające zarodniki, a chleb może być przerośnięty przez strzępki grzybni, których nie widzimy - dodaje. 

Grzyby często produkują mykotoksyny, które uszkadzają komórki naszej wątroby, są rakotwórcze i toksyczne. - Spożywanie takich produktów może się źle skończyć - wyjaśnia rozmówca Macieja Wójcika. 


warzywa 1200.jpg
Żywność ekologiczna. Jak rozpoznać oryginalne produkty?

Posłuchaj także:

Jednak nie wszystkie pleśnie to zło. Istnieją pleśnie spożywcze, które wykorzystuje się np. w produkcji serów. 

By zabezpieczyć żywność przed toksyczną pleśnią, warto znaleźć dla niej suche miejsce. Stanisław Łoboziak informuje też, że istnieją preparaty drożdżowe, którymi można spryskać jedzenie.  - Niektóre szczepy drożdży mają takie właściwości, że hamują rozwój pleśni - wyjaśnia. - Szczególnie narażone na pleśń są produkty z dużą zawartością cukru, przechowywane w wilgotnych warunkach - dodaje. 

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Oliwia Krettek 

Materiał: Maciej Wójcik

Data emisji: 07.07.2021

Godzina emisji: 12.43

pj

Czytaj także

Jedz ich tyle, ile możesz. I nie stresuj się!

Ostatnia aktualizacja: 24.06.2021 15:20
Podobno dobrą komedię, dawno niewidzianego znajomego i marchewkę łączy to, że każde z nich może poprawić humor, zredukować nasz stres. Z tego zestawu dietetycy szczególnie polecają warzywa. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Polskie superfoods - jak wykorzystać potencjał naszego ogródka?

Ostatnia aktualizacja: 29.06.2021 10:20
Jagody goi, nasiona chia, amarantus, sok noni - brzmi egzotycznie. Natka pietruszki, cebula, czereśnie, jeżyny - brzmi wyjątkowo... swojsko. Wszystkie wymienione produkty zalicza się do superfoods, czyli tak zwanej superżywności, którą stanowią artykuły o wyjątkowym bogactwie dobroczynnych składników odżywczych. 
rozwiń zwiń