X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Meksyk. "Do ostrości trzeba się przyzwyczaić"

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2017 17:20
- Moim ulubionym specjałem kuchni meksykańskiej jest sos mole, czyli różnego rodzaju paryczki chili zmieszane z kakao i z czekoladą - opowiada podróżnik Szymon Góralczyk.
Audio
  • Meksyk - jak smakuje tamtejsza kultura? (Czat Czwórki/Czwórka)
(zdj. ilustracyjne)
(zdj. ilustracyjne)Foto: Pixabay/dom. publiczna/Taboadahdez

Oprócz kulinariów do Meksyku podróżnika przyciągają... opowieści. - Od pierwszej wyprawy spotykam się z tamtejszymi opowiadaczami i dałem się uwieść magii, która tkwi w ich historiach - opowiada Góralczyk. 


Czytaj także
malediwy blogerzy 1200.jpg
Malediwy. "Bezludna wyspa za przystępną cenę"

Gość Czwórki przyznaje, że Meksykanie mają niezwykły szacunek do wierzeń swoich przodków. - W szkole dzieci uczą się o tradycji związanej m.in. z Aztekami, a niektóre zwyczaje zachowały się do dziś, na przykład rytuał tak zwanych "latających ludzi" - mówi podróżnik.

W audycji sprawdzamy także, w jaki sposób ekspresjonizm i funkcjonalizm wpłynęły na gust mieszkańców Meksyku i co kryje się w tamtejszych legendach.

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Materiał przygotowała: Weronika Puszkar

Gość: Szymon Góralczyk (podróżnik)

Data emisji: 22.11.2017

Godzina emisji: 16.07

kul/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Road Trip Bus. Busem w pogoń za marzeniami

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2016 18:34
Road Trip Bus to dwoje młodych ludzi, którzy pragną zwiedzać świat starym busem. Po obejrzeniu filmu "The Bucket List", czyli "Choć goni nas czas", stworzyli listę 100 marzeń podróżniczych i konsekwentnie je realizują.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Kuba w podróży" radzi na co uważać w drodze

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2017 17:50
- Obierz, ugotuj albo zapomnij - to podstawowa zasada, którą należy kierować się podróżując po Tajlandii. Trzeba też uważać na naciągaczy - ostrzega podróżnik Kuba Piekarz.
rozwiń zwiń