Ile kosztuje wyrzucanie jedzenia?

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2018 19:19
Podczas, gdy ponad 815 milionów ludzi na świecie cierpi z powodu trwałego niedożywienia, globalnie powstaje ponad 1,6 miliarda ton odpadów żywnościowych, z czego blisko 1,3 miliarda ton to jadalne części pożywienia.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com

Dlatego w drugiej godzinie audycji porozmawiamy o tym, jak nie tracić cennej żywności. Pod względem tracenia żywności Polacy są w czołówce wszystkich krajów UE. Rocznie czteroosobową rodzinę takie marnotrawstwo kosztuje od 2 do 2,500 tysięcy złotych. To także dodatkowa, ogromna emisja gazów cieplarnianych i strata wielkich ilości wody koniecznej w produkcji jedzenia. Ale kwestia wyrzucania jedzenia to nie tylko problem ekonomiczny i ekologiczny, ale także etyczny. Jakie są koszty wyrzucanej żywności dla środowiska? Dlaczego tak dużo kupowanej przez nas żywności, trafia do śmietnika? Czy – paradoksalnie, żywność nie jest zbyt tania, zważywszy na koszty jej produkcji i nasz stopień jej poszanowania? O tym po godz. 16.05 w Czwórce.

Program rozpoczniemy jednak od historii Elizy i Wojciecha Łapińskich, którzy zdecydowali sie podróżować z małymi dziećmi. Po powrocie z podróży dookoła świata napisali książkę, w której opowiadają m.in. o pierwszym etapie swojej wyprawy, północnej części Ameryki Łacińskiej. Eliza i Wojtek podczas rocznej włóczęgi pokonali 114 tysięcy kilometrów. Autostopem i chickenbusami przemierzyli cztery kontynenty.

***

Na audycję "Czat Czwórki" zapraszamy w środę (7.11) po godz. 15.05. Program poprowadzi Piotr Firan. 

kd


Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia
Czytaj także

Schronisko dla roślin - jak działa takie miejsce?

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2018 11:25
Czasem naszym roślinom brakuje słońca, czasem mają za dużo wody. Gdy zaczynają więdnąć, najczęściej po prostu je wyrzucamy. Ale, jak przekonuje Katarzyna Dziedzic, współzałożycielka Schroniska dla roślin, jest sposób na to, by dać im drugie życie i dobry dom.
rozwiń zwiń