Gdy otyłość wdziera się w nasze życie

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2019 18:57
Problemy z nadmierną masą ciała dotyczą coraz większej liczby osób. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) mówi o tym, że otyłość i nadwaga, w skali świata, osiągnęły już rozmiar epidemii. 
Audio
  • Co może być przyczyną otyłości i nadwagi? (Czat Czwórki/Czwórka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/dimid_86

Wielu z nas wydaje się, że statystyki przytaczane przez dietetyków i lekarzy, mówiące o szybkim wzroście liczby osób z nadwagą, są przekłamane, bo w swoim otoczeniu, rodzinie, grupie przyjaciół nie dostrzegają osób otyłych. Kinga Wiśniewska, dietetyk wskazuje na środowiska, w których żyjemy. 

- Na obszarach wiejskich, w mniejszych miastach otyłość może występować szerzej lub na większą skalę - mówi gość Michała Piwowarka. - Ale większe miasta nie są też wolne od otyłości - dodaje. 

Ekspertka wskazuje na maskowanie otyłości modnymi ubraniami, a także na brak regularnych kontroli naszej wagi. - Nadwaga i otyłość to problemy, na które pracuje się latami - podkreśla. 

Nadwaga i otyłość dzieci wynika nie tylko z nieprawidłowego odżywiania, ale też z siedzącego trybu życia Kinga Wiśniewska

Dorota Minta, psycholog, zwraca uwagę na zależność między otyłością, a depresją, której mogą też towarzyszyć inne zaburzenia odżywiania.  Jak poradzić sobie z nadwagą i otyłością? Skąd czerpiemy wiedzę o tych choroabach? Jakie diety są najbardziej popularne i skuteczne? A także dlaczego walkę z nadwagą należy prowadzić pod okiem lekarza i dietetyka? O tym w rozmowie z "Czatu Czwórki". 

W audycji Monika Hajduk z Centrum Dietetycznego MonVita wyjaśnia czym jest wskaźnik BMI, podpowiada jak go mierzyć i odczytywać.  

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Michał Piwowarek

Gość: Klaudia Wiśniewska (dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia), Dorota Minta (psycholog i psychoterapeuta z Ośrodka Psychoterapii Psycholodzy "Lwowska") 

Data emisji: 5.03.2019 

Godzina emisji: 15.08

pj

Czytaj także

Czy dieta bezmięsna to nasza przyszłość?

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2018 15:00
Czerwone mięso może być równie szkodliwe jak słodzone napoje – przekonują niektórzy dietetycy. Zbyt duża ilość tego produktu w codziennej diecie zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy, otyłości oraz chorób nowotworowych.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Zdrowa otyłość". Na czym polega to zjawisko?

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2019 14:45
Okres jesienno-zimowy sprzyja podjadaniu. Zwłaszcza zimą łatwiej o dodatkowe kilogramy. Jak się okazuje nie zawsze muszą zagrażać naszemu zdrowiu. 
rozwiń zwiń