Czy dieta bezmięsna to nasza przyszłość?

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2018 15:00
Czerwone mięso może być równie szkodliwe jak słodzone napoje – przekonują niektórzy dietetycy. Zbyt duża ilość tego produktu w codziennej diecie zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy, otyłości oraz chorób nowotworowych.
Audio
  • Konsekwencje weganizmu - czy warto zmienić dietę? (Czat Czwórki)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock/ Foxys Forest Manufacture

- Jestem zdania, że czerwone mięso jest odpowiednie dla mężczyzn, nie dla kobiet. Mężczyźni powinni spożywać je trzy razy w tygodniu. Dieta wegańska jest bardziej odpowiednia dla kobiet - mówi dr Ewa Kempisty-Jeznach. - Na to mamy fantastycznie wykształcone enzymy, do tego jesteśmy przystosowani.

Zaś jak przekonywał trener Szymon Urban, z mięsa można i warto zrezygnować. - Sam przeszedłem na dietę wegańską z powodów zdrowotnych, z dnia na dzień pięć lat temu - wspominał gość Piotra Firana. - Nie miałem z tym żadnych problemów, a właściwie jedyne co należy suplementować, odstawiając mięso, to witamina B12. 

Już połowa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa - wynika z badań. Naprzeciw naszym zmieniającym się zwyczajom kulinarnym wychodzą popularne supermarkety, które coraz częściej oferują żywność wegetariańską i wegańską. Jakie skutki - także globalne, może mieć zmiana naszych nawyków żywieniowych? Jak przejść na dietę wegańską i kto powinien to zrobić? O tym w nagraniu dyskusji ze studia Czwórki.

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Goście: dr Ewa Kempisty-Jeznach (lekarka, autorka książki "Tylko dla mężczyzn"), Szymon Urban (trener)

Data emisji: 4.09.2018

Godzina emisji: 15.08

kd/kw

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Marta Dymek: wegetarianizm pozwala znaleźć nowe ulubione smaki

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2018 17:45
- W tej chwili zarówno lekarze jaki i Polski Instytut Zdrowia przekonują, że weganizm jest odpowiednią dietą dla wszystkich zdrowych osób na każdym etapie ich życia - mówi Marta Dymek, autorka programu telewizyjnego i cyklu książek "Jadłonomia".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zdrowie w słoiku. Robimy przetwory

Ostatnia aktualizacja: 31.08.2018 17:00
Stragany powoli zapełniają się jesiennymi owocami i warzywami. Co z nich zrobić i jak je zachować na dłużej? Jak przygotować przetwory bez ulepszaczy, żeby były smaczne i przetrwały zimę? 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Cała prawda o glutenie - nie musimy się go bać

Ostatnia aktualizacja: 31.08.2018 18:00
- Chleb tzw. bezglutenowy, zrobiony z mąk pozbawionych chemicznie glutenu, ma tak bardzo rozbudowany skład, że śmiało możemy powiedzieć, że jest produktem chemicznym i wysokoprzetworzonym. Ma wysoki indeks glikemiczny i nie zawiera błonnika, jest tylko wypełniaczem diety - przekonuje dietetyczka Karolina Jankowska.  
rozwiń zwiń