X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Czy dieta bezmięsna to nasza przyszłość?

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2018 15:00
Czerwone mięso może być równie szkodliwe jak słodzone napoje – przekonują niektórzy dietetycy. Zbyt duża ilość tego produktu w codziennej diecie zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy, otyłości oraz chorób nowotworowych.
Audio
  • Konsekwencje weganizmu - czy warto zmienić dietę? (Czat Czwórki)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock/ Foxys Forest Manufacture

- Jestem zdania, że czerwone mięso jest odpowiednie dla mężczyzn, nie dla kobiet. Mężczyźni powinni spożywać je trzy razy w tygodniu. Dieta wegańska jest bardziej odpowiednia dla kobiet - mówi dr Ewa Kempisty-Jeznach. - Na to mamy fantastycznie wykształcone enzymy, do tego jesteśmy przystosowani.

Zaś jak przekonywał trener Szymon Urban, z mięsa można i warto zrezygnować. - Sam przeszedłem na dietę wegańską z powodów zdrowotnych, z dnia na dzień pięć lat temu - wspominał gość Piotra Firana. - Nie miałem z tym żadnych problemów, a właściwie jedyne co należy suplementować, odstawiając mięso, to witamina B12. 

Już połowa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa - wynika z badań. Naprzeciw naszym zmieniającym się zwyczajom kulinarnym wychodzą popularne supermarkety, które coraz częściej oferują żywność wegetariańską i wegańską. Jakie skutki - także globalne, może mieć zmiana naszych nawyków żywieniowych? Jak przejść na dietę wegańską i kto powinien to zrobić? O tym w nagraniu dyskusji ze studia Czwórki.

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Goście: dr Ewa Kempisty-Jeznach (lekarka, autorka książki "Tylko dla mężczyzn"), Szymon Urban (trener)

Data emisji: 4.09.2018

Godzina emisji: 15.08

kd/kw

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Marta Dymek: wegetarianizm pozwala znaleźć nowe ulubione smaki

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2018 17:45
- W tej chwili zarówno lekarze jaki i Polski Instytut Zdrowia przekonują, że weganizm jest odpowiednią dietą dla wszystkich zdrowych osób na każdym etapie ich życia - mówi Marta Dymek, autorka programu telewizyjnego i cyklu książek "Jadłonomia".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zdrowie w słoiku. Robimy przetwory

Ostatnia aktualizacja: 31.08.2018 17:00
Stragany powoli zapełniają się jesiennymi owocami i warzywami. Co z nich zrobić i jak je zachować na dłużej? Jak przygotować przetwory bez ulepszaczy, żeby były smaczne i przetrwały zimę? 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Cała prawda o glutenie - nie musimy się go bać

Ostatnia aktualizacja: 31.08.2018 18:00
- Chleb tzw. bezglutenowy, zrobiony z mąk pozbawionych chemicznie glutenu, ma tak bardzo rozbudowany skład, że śmiało możemy powiedzieć, że jest produktem chemicznym i wysokoprzetworzonym. Ma wysoki indeks glikemiczny i nie zawiera błonnika, jest tylko wypełniaczem diety - przekonuje dietetyczka Karolina Jankowska.  
rozwiń zwiń