X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Kuchnia francuska. Tu się nie je, tylko celebruje posiłek

Ostatnia aktualizacja: 06.09.2019 18:00
We Francji potrawy są lekkie, smaki delikatne, kucharz jest organizatorem najważniejszych punktów dnia, a biesiadnik... nie je, tylko celebruje posiłek.
Audio
  • Jak i w których godzinach smakuje Francja? (Czat Czwórki/Czwórka)
We Francji wspólne jedzenie jest priorytetowe  Francuzi czekają z kolacją na ostatniego domownika i w odróżnieniu od polskich spotkań przy stole, podczas posiłków nie oglądają telewizji
We Francji wspólne jedzenie jest priorytetowe – Francuzi czekają z kolacją na ostatniego domownika i w odróżnieniu od polskich spotkań przy stole, podczas posiłków nie oglądają telewizji Foto: Yulia Grigoryeva / Shutterstock.com

Czytaj także
Rzym 1200 free.jpg
Bartek Kieżun: kultura i kulinaria są we Włoszech nierozłączne

- Dla Francuzów bardzo ważne są godziny serwowania posiłków. Śniadanie podawane koło godziny 7.00 najczęściej składa się z czarnej kawy i croissanta. Potem wybija 13.00 i jest to czas święty przeznaczony na lunch, na który udają się wszyscy bez wyjątku - opowiada Sylwia Sasal, rzeczniczka prasowa akcji French Touch. - Francuzi naprawdę potrafią celebrować posiłek i dla nich znaczy on dużo więcej niż tylko jedzenie - dodaje.

Kolejnym puntem we francuskim jadłospisie jest le goûter, czyli podwieczorek. - Przygotowuje się go około godziny 16.00, głównie z myślą o dzieciach. Mogą to być owoce albo lekka, słodka przekąska - mówi ekspertka. Dzieci jedzą wtedy magdalenki, słynne barquettes lub domowe ciasto - marbre, które jest odpowiednikiem polskiej "zebry").    


Czytaj także
luciano pavarotti pap 1200.jpg
Luciano Pavarotti - kochał operę i włoską pastę

W audycji także Patrycja Wąsowska z warszawskiego La Cocotte opowiada o tym, jak wygląda praca kucharza i kelnerów we francuskich bistrach. Dlaczego nie serwuje się tam posiłków między godzinami 15-18? Co jada się na lunch i dlaczego składa się on z czterech części? O tym m.in. w materiale Weroniki Puszkar.

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Data emisji: 6.08.2019

Godzina emisji: 15.09

kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Podatek od chipsów - czy uratuje naszą sylwetkę?

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2017 21:20
Pomysł podatku od śmieciowego jedzenia pojawił się po to, by ograniczyć spożycie m.in. fast foodów, słodyczy i napojów gazowanych. Rozwiązanie ma przypominać to przyjęte na Węgrzech w 2011 roku. Tam powszechnie nazywa się je "podatkiem od chipsów".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ile chemii znajduje się w naszym jedzeniu?

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2019 16:40
Z raportu NIK wynika, że dużo za dużo. Jak się okazuje przeciętny Polak zjada aż dwa kilogramy sztucznych dodatków w ciągu roku.
rozwiń zwiń