Praca w gastronomii. "Jest jej więcej niż było rok temu"

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2021 16:30
Otwarte w weekend kawiarniane i restauracyjne ogródki nie pracowały na pełnych obrotach, bo - jak podkreślają ich właściciele - brakuje rąk do pracy. Nic więc dziwnego, że platformy pomagające w szukaniu pracowników pękają w szwach od ofert w branży gastronomicznej. 
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne Foto: StockLite/Shutterstock.com

Ofert więcej niż przed pandemią

- W tej chwili potrzebujemy osób na wszystkie stanowiska: kelnerów, barmanów i kucharzy - mówi menadżer restauracji w Poznaniu Kamil Burda. - Szukam kelnerów i barmanów - dodaje Piotr Tylżyński, właściciel baru. - Przy ogłoszeniu, które puściliśmy w świat, mamy odzew w 90 proc. mniejszy niż przed pandemią - mówi.  

Posłuchaj
04:42 CZWÓRKA Czat Czworki - gastronomia 17.05.2021.mp3 Praca w gastronomii - kogo szukają właściciele barów i restauracji? (Czat Czwórki/Czwórka) 

Mało stabilna branża

W analogicznym okresie 2020 roku też były problemy ze skompletowaniem obsady, ale ten sezon wygląda jeszcze gorzej. I choć z dnia na dzień przybywa pracy dla tych, którzy z gastronomią rozstali się pół roku temu, wielu z nich nie decyduje się na powrót. - Ci pracownicy znaleźli zatrudnienie gdzie indziej i okazało się, że w innym miejscu mogą zarobić te same pieniądze - mówi Marcin Dyrda, prezes firmy i portalu gastronomicznego Gastrowiedza.pl. - Inne branże okazały się być bardziej stabilne niż gastronomia. 

Posłuchaj także:


Nadszarpnięte zaufanie

Rozmówca Szymona Majchrzaka zauważa także, że braki kadrowe w tym sektorze związane są także z brakiem szkoleń i możliwości dalszego rozwoju. - Ci, którzy pracują w gastro dziś, nie widzą się w tym miejscu za kolejne 10 lat - wyjaśnia. A Kamil Burda dodaje, że jednym z powodów, dla których braża gastronomiczna uważana jest za branżę bez przyszłości, jest forma zatrudniania. - Ważne jest to, żeby pracować z ludźmi na klarownych warunkach. Żeby dawać im poczucie bezpieczeństwa na tyle, na ile jest to możliwe - podkreśla. - Najważniejszym zaś powodem jest nadszarpnięte zaufanie pracowników wobec właścicieli. I odbudowanie tego zaufania jest w tej chwili największym wyzwaniem - podsumowuje.

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Materiał przygotował: Szymon Majchrzak

Data emisji: 17.05.2021

Godzina emisji: 15.08

kul

Czytaj także

Jakie będą skutki ekonomiczne pandemii?

Ostatnia aktualizacja: 28.04.2020 22:49
Nie wszystkie gałęzie gospodarki od razu wrócą do stanu sprzed kryzysu. Zmiany mogą czekać branżę hotelarską, gastronomiczną, rozrywkową, kulturalną i wiele innych. Czy możemy przewidzieć jak będzie wyglądała gospodarcza rzeczywistość po pandemii?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Letnia gastronomia. Zanim zamówisz, sprawdź, co piszą w sieci

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2020 18:40
W zeszłe wakacje Inspekcja Handlowa skontrolowała blisko 170 barów i restauracji. Okazało się, że w czterech przypadkach na pięć wystąpiły nieprawidłowości związane m.in. ze złym oznakowaniem oraz wydawaniem za małych porcji. 
rozwiń zwiń