Szef kuchni. Pracuje na zapleczu, a jest na pierwszym planie

Ostatnia aktualizacja: 09.07.2020 09:30
To najważniejszy pracownik na zapleczu każdej restauracji. Jakie trzeba spełnić warunki, żeby nim zostać? O tym w najbliższym wydaniu audycji.
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: Shutterstock/dom. publiczna/REDPIXEL.PL

Up to date 1200 publiczność.JPG
Fotografia koncertowa. Jak oddać emocje tysięcy fanów na zdjęciu?

Wiele zawodów w jednym

Nie tylko ustala menu, wymyśla smaki i dania, odpowiada za wygląd potraw, ale też organizuje pracę w kuchniprzygotowuje grafik, kontroluje obecność. Szef kuchni dba również o rozwój zawodowy swoich kucharzy, wysyłając ich na szkolenia czy kursy specjalistyczne. Szef dba o to, by kuchnia działała jak dobrze naoliwiona maszyna. Zajmuje się ulepszaniem receptur, planowaniem zakupów, by odpowiednie dania trafiły na stoły we właściwym czasie, dba o to, by zespół był zgrany, a kuchnia czysta. - Tę pracę trzeba lubić. To zajęcie dla kogoś, komu nie sprawia trudności wykonywanie wielu prac jednocześnie i kto jest bardzo pracowity - mówiła szefowa kuchni Agata Wojda.


Posłuchaj
18:53 _PR4_AAC 2020_07_09-14-14-45.mp3 Jak zostać profesjonalnym szefem kuchni? (Dajesz radę/Czwórka)

 

Zwiastun filmu "Soul kitchen"/Movie Predictor

Praca dla ludzi z dużym poziomem empatii

Tempo pracy w tym zawodzie potrafi być zabójcze. Jednocześnie wymaga od kucharza staranności i uwagi. Dużo zależy od warsztatu pracy, ponieważ kluczem jest dobra organizacja. W tej pracy ważna jest także empatia. Szefowie kuchni muszą pamiętać, że pracują z innymi ludźmi i dla ludzi. Zadowolenie klienta powinno być priorytetem.

"Faceci od kuchni" - oficjalny polski zwiastun/Monolith Films

Zawód, który bierze się z pasji

Jak opowiadała szefowa kuchni to zawód dla ludzi z pasją. W restauracjach nie zawsze pracują ludzie z kierunkowym wykształceniem. Bardzo często to osoby, które przez wiele lat pracowały w różnych branżach i w pewnym momencie zdecydowały się na zrealizowanie swojego marzenia o gotowaniu. Ci, którzy już na początku swojej drogi chcieliby zająć się gastronomią, mogą wybierać w całym wachlarzu kursów, szkół i szkoleń. Od tego możemy zacząć swoją przygodę z gotowaniem. - Zapiszmy się na praktyki w którejś z restauracji i sprawdźmy, czy to miejsce dla nas - radził gość Czwórki. Szukajmy ścieżki, która najbardziej nas interesuje. 

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

Prowadzi: Dominika Klimek

Gość: Agata Wojda (szefowa kuchni)

Data emisji: 9.07.2020

Godz. emisji: 14.09

ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Szef kuchni. Jak zostać kulinarnym artystą?

Ostatnia aktualizacja: 14.09.2017 13:59
Jest mistrzem, artystą, czasem musi być po prostu dobrym rzemieślnikiem, a czasem żołnierzem. Szef kuchni - czy, aby nim zostać, wystarczy tylko doskonałe wyczucie smaku?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Flynn McGarry. 20-latek otwiera restaurację w Nowym Jorku

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2018 14:18
Nazywany jest Justinem Bieberem jedzenia, cudownym dzieckiem amerykańskiej gastronomii. "Chef Flynn" to najmłodszy kucharz świata i bohater filmu pod tym samym tytułem. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Crêpes. Tajna broń francuskich kucharzy

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2020 11:40
Wyglądają niewinnie, smakują obłędnie i podobno każdy kraj ma na nie inny przepis. Cienkie naleśniki, tak zwane crêpes są jednym z tych dań, które świat zawdzięcza kuchni francuskiej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Poutine. Kanadyjski przysmak, który wygląda jak bałagan

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2020 10:30
Syrop klonowy to nie jedyny kulinarny wynalazek Kanadyjczyków. Na liście jest jeszcze danie poutine. - To frytki oblane sosem pieczeniowym i posypane grudkami sera, który na moje oko, przypomina oscypek - opowiada Monika Grzelak autorka bloga Oh Kanada.
rozwiń zwiń