Bistrobot. Maszyna do ciepłych posiłków zrewolucjonizuje rynek?

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2018 18:53
Studenci i absolwenci Politechniki Wrocławskiej skonstruowali automaty wydające gotowe, ciepłe i zdrowe obiady. - Konstrukcyjnie to dość proste, ale jednocześnie wydajne urządzenie - mówił Wojciech Jopek.
Audio
  • O Bistrobotach opowiada Wojciech Jopek (TOP - Trochę Optymizmu Popołudniem/Czwórka)
Kuba Marcinowicz i Wojciech Jopek
Kuba Marcinowicz i Wojciech JopekFoto: Czwórka

samochód przyszłości 1200.jpg
Przyszłość motoryzacji. Dzisiejsze dzieci nie poznają aut?

Prototyp tej maszyny stanął już w gmachu wrocławskiej uczelni. - Inspiracją była chęć zapewnienia ciepłych posiłków o każdej porze i praktycznie w każdym miejscu, bez dodatkowych nakładów pracy ludzkiej, która dziś bywa najbardziej kosztownym elementem gotowych dań - tłumaczył jeden z pomysłodawców i współtwórców urządzenia Wojciech Jopek.

Zajęło im to siedem lat, ale jak przyznaje gość Czwórki, było warto. - Nasz automat koncepcyjnie jest dość prosty: składa się z komory mrożącej, gdzie posiłki przechowywane są przez cały czas w temperaturze -18 stopni, ułożone są w kolumnach i podzielona na określone porcje i typy dań. Posiłki przenoszone są do komory grzewczej, gdzie następuje szybkie, wydajne i równomierne podgrzewanie, a następnie są wydawane klientowi - tłumaczył gość Czwórki.

Co można zamówić w Bistrobotach i kto jest szefem kuchni takich urządzeń? jakiej wielkości są Bistroboty? Zapraszamy do wysłuchania nagrania rozmowy ze studia Czwórki.

***

Tytuł audycji:  TOP - Trochę Optymizmu Popołudniem 

Prowadzi: Kuba Marcinowicz

Gość: Wojciech Jopek (Food Robotics)

Data emisji: 23.01.2017

Godzina emisji: 18.16

kd/bch

Czytaj także

Nowy wynalazek dla miłośników fast foodów

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2015 09:55
Jedna z restauracji stworzyła tacę z klawiaturą Bluetooth. Wszystko po to, żeby nie dotykać swojego telefonu tłustymi palcami.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Maciej Blatkiewicz. Trendy w polskiej gastronomii

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2017 14:22
Na co dzień odwiedza restauracje, kawiarnie i opowiada o tym, co go w nich spotkało, lubi kuchnię azjatycką i dobre mięso, swego czasu przygotował ranking najlepszych burgerowni w Poznaniu. Maciej Blatkiewicz opowiadał w Czwórce m.in. o kulinarnych trendach w polskich resatauracjach jeszcze w tym roku.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Marcin Piątkowski i jego rowery przyszłości

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2017 19:18
JIVR Bike to futurystyczne, składane rowery, których tajemnica sukcesu to m.in. 2,5 tys. komponentów w samej tylko ramie. Ich pomysłodawca, Marcin Piątkowski, był nominowany w rankingu "Lubię, bo polskie".
rozwiń zwiń