X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Życie na kartki, czyli shopping w PRL-u

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2017 17:40
Garnitury do trumny, obrączki, buty, papier toaletowy, paliwo oraz żywność to tylko część towarów, które w PRL-u można było kupić na kartki. - System reglamentacji towarów miał olbrzymi wpływ na zacieśnianie stosunków międzyludzkich. O takiej integracji nie mamy dziś co marzyć - opowiada Rafał Patla, współtwórca muzeum "Czar PRL-u".
Audio
  • Życie w PRL-u. Jak funkcjonował system reglamentacji towarów? (Klucz kulturowy/Czwórka)
Pierwszy dzień reglamentacji mięsa w sklepie przy ulicy Foksal w Warszawie - luty 1981 rok
Pierwszy dzień reglamentacji mięsa w sklepie przy ulicy Foksal w Warszawie - luty 1981 rokFoto: PAP/CAF/Tomasz Langda
Czytaj także
tysiąclatka 1200 pap.jpg
Tysiąclatki. Szkoły "ku czci i na wszelki wypadek"

W PRL-u kartkowy system racjonowania żywności funkcjonował kilkukrotnie. Najpierw tuż po wojnie, potem w połowie lat 70., kiedy wprowadzono kartki na cukier, a potem także w okresie stanu wojennego. - Oprócz kartek trzeba też było mieć pieniądze i szczęście, że trafimy na moment, kiedy do sklepu "coś" rzucą. Przy czym to "coś" było słowem kluczowym, bo w PRL-u stało się w kolejce nie po mięso czy kołdrę, tylko po to, co w danym momencie trafi na ladę - tłumaczy gość Czwórki.

Rafał Patla opowiada także o przeterminowanym ketczupie, który był hitem sprzedażowym w sklepie na warszawskim Grochowie, o makulaturze, która pomagała zadbać o higienę osobistą oraz o pewnej przyprawie, która nigdy nie znikała z półek.

***

Tytuł audycji: Klucz Kulturowy

Prowadzi: Katarzyna Kornet

Gość: Rafał Patla ("Czar PRL-u", "Adventure Warsaw")

Data emisji: 28.01.2017

Godzina emisji: 15.15

kul/mg

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Karski, Kuroń, Kisielewski - prywatne życie bohaterów XX wieku

Ostatnia aktualizacja: 07.05.2015 12:00
Sześciu niezwykłych Polaków, ich życie prywatne i udział w przełomowych wydarzeniach minionego stulecia - to temat książki "Niespokojni. Bohaterowie XX wieku".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pewex. "Miejsce, w którym mogłeś mieć cały świat"

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2017 17:20
W sklepach należących do Przedsiębiorstwa Eksportu Wewnętrznego było wszystko to, czego nie uświadczyłeś w normalnej sprzedaży. - Można tam było kupić m.in. polskie produkty przeznaczone na eksport. Tyle, że za dolary - opowiada Adrian Sobieszczański, historyk i przewodnik miejski.
rozwiń zwiń