X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Witkacy od kuchni. "Wątróbka, racuchy i szkice barowe"

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2017 15:50
- Ani w dramatach Witkiewicza, ani w jego powieściach czy na obrazach nie brakuje wątków kulinarnych. Najczęściej pojawiają się one na portretach dziecięcych, których artysta po prostu nie lubił malować - opowiada Marek Średniawa z Instytut Witkacego. 
Audio
  • Czym karmił swoich bohaterów Stanisław Ignacy Witkiewicz? (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Stanisław Ignacy Witkiewicz (Witkacy) Autoportret - ok. 1922-1924 roku
Stanisław Ignacy Witkiewicz (Witkacy) "Autoportret" - ok. 1922-1924 rokuFoto: PAP/Irena Jarosińska

Czytaj także
wesele 1200.jpg
Weselne menu. Co jadł Stanisław Wyspiański w Bronowicach?

Artysta tworzył także artystyczne menu. Było ono dość przerażające i trudno cokolwiek z niego odczytać. Wiadomo jednak, że w jadłospisie pojawiły się kanapki, pączki, lody, jajka i parówki. - Tak zwane "cztery szkice barowe", które możemy podziwiać w Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku, zostały przygotowane przez Witkacego w 1926 roku na bal - wspomina ekspert. - Oprócz cennika i spisu potraw opatrzył te menu swoimi groteskowymi rysunkami - dodaje. Marek Średniawa tłumaczy także, dlaczego Stanisław Ignacy Witkiewicz chętnie portretował kucharzy i czy jedzenie było w jego twórczości metaforą. 

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Marek Średniawa (Instytut Witkacego)

Data emisji: 15.10.2017

Godzina emisji: 15.06

kul/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Zapach w procesie twórczym. O sztuce Izy Chamczyk

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2017 13:40
- Jestem performerką, ważnie jest dla mnie zmysłowe poznawanie świata. Nie mając węchu mam utrudnione zadanie i na początku trudno mi było się z tym pogodzić - opowiada artystka Iza Chamczyk.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Miłość zaginająca czasoprzestrzeń, czyli "Człowiek z magicznym pudełkiem" Bodo Koxa

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2017 11:39
- Film jest o miłości, pamięci, ale podskórnie także o strachu przed wojną - mówi w audycji "Stacja Kultura" reżyser.
rozwiń zwiń