Od bazylii do kolendry. "Zioła na talerzu" Grzegorza Łapanowskiego

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2018 13:57
- Gdy zaczynaliśmy pisać tę książkę, wszyscy chcieli mieć w domu bazylię, kolendrę i miętę. Dla mnie specyficznym ziołem, pełnym nostalgii jest jednak majeranek. Jego zapach, wraz z aromatem pieczonych jabłek, przypomina dzieciństwo - mówił mistrz kuchni, którego książka "Zioła na talerzu" właśnie się ukazała.  
Audio
  • O książce "Zioła na talerzu" i naturalnych przyprawach, które warto stosować mówi Grzegorz Łapanowski (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Grzegorz Łapanowski
Grzegorz Łapanowski Foto: Martyna Ogonek/Czwórka

wielkanoc stół shutterstock 1200.jpg
Gdy przyroda rządziła światem

W książce Grzegorza Łapanowskiego zawartych jest 15 barwnych historii kucharzy i blogerów, którzy zakochali się w aromacie i smaku świeżych ziół. Andrzej Polan opowiada o tym, jak szczaw przywołuje u niego wspomnienia, a Jurek Sobieniak odkrywa nieznane oblicze melisy. Przeczytamy także historie, opowiedziane m.in. przez Tomka Jakubiaka czy Darię Ładochę.

W Czwórce Grzegorz Łapanowski opowiadał o historii powstawania tej książki, ale zdradził także kilka tajemnic swojej domowej kuchni. - Zdecydowanie większość ziół dodaję z reguły tuż przed podaniem posiłku. Zioła "twarde", takie jak rozmaryn, tymianek, czy szałwia, można jednak "obrabiać" chwilę dłużej, możemy też w nich marynować, bo mają wszechstronne zastosowanie - mówił w rozmowie z Beatą Kwiatkowską.

Tęsknimy za domowym jedzeniem, a tymczasem kuchnia przeszła wielką transformację. Dziś takie "prawdziwe obiady" jadamy głównie w weekendy, a na co dzień wszystko dzieje się zbyt szybko, by móc tak gotować Grzegorz Łapanowski

Grzegorz Łapanowski zdradzał w studiu, jakie historie kryją się w jego książce za kolejnymi ziołami i dlaczego moda na ogrodnictwo i zioła minęła, by teraz powoli powracać. Jakie zioła warto stosować na co dzień i i którym z nich pachnie wiosna, a którym lato? Zapraszamy do wysłuchania nagrania rozmowy z Czwórki. 


***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Grzegorz Łapanowski (kucharz, dziennikarz kulinarny, aktywista, przedsiębiorca)

Data emisji: 30.04.2018

Godzina emisji: 15.11

kd/kh

Czytaj także

Kamila Szczawińska. Modelka, która miesza w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2016 10:00
- Kuchnia na dobre stała się moim domem, kiedy na świecie pojawiły się dzieci. Zaczęłam przywiązywać wagę do tego, co i jak jemy - opowiada modelka Kamila Szczawińska, która swoje kulinarne doświadczenia opisała w książce "Kuchnia dla całej rodziny".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Twin Peaks. Miasteczko grozy, w którym można dobrze zjeść

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2017 14:56
Na ekranach telewizorów znów pojawi się kultowa tablica z napisem "Miasteczko Twin Peaks", a z głośnika popłynie motyw muzyczny Badalamentiego. - W tym serialu jedzenie jest wszędzie i znaczy więcej niż nam się wydaje. Pojawia się ono w kluczowych momentach - mówił dziennikarz Marcin Radomski.  
rozwiń zwiń
Czytaj także

Magia na talerzu, czyli przysmaki z Hogwartu

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2017 14:30
Od premiery pierwszej części przygód Harry'ego Pottera minęło 20 lat. Z tej okazji postanowiliśmy zajrzeć do kuchni Hogwartu. - Wątków kulinarnych w tej historii jest mnóstwo, przyjaźń Harry’ego z Ronem rozpoczyna się nad górą słodyczy w pociągu Hogwart Express - mówiła Maja Margasińska.
rozwiń zwiń