Smaki świata. Wybierz się w kulinarną podróż

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2017 18:17
Francuzi nie wyobrażają sobie życia bez bagietek, Niemcy bez tradycyjnego sznycla, zaś włoska pizza i spaghetti podbijają serca i żołądki ludzi na całym świecie. Czego spodziewać się możemy w innych zakątkach świata?
Audio
  • Dokąd warto jechać w poszukiwaniu nowych smaków? (Czat Czwórki)
Owoce morza, zdaniem blogerki świetnie podawane są... w USA
Owoce morza, zdaniem blogerki świetnie podawane są... w USAFoto: Pixabay.com/Public Domain/Pexels

indonezja taniec 1200.jpg
Indonezja. Smoki, diabły i pływanie z mantami

Zdaniem blogerki kulinarnej Marty Gawrychowskiej, autorki subiektywnej kulinarnej mapy świata, wiele do zaoferowania Polakom ma… kuchnia rumuńska. - Na przykład tamtejsze gołąbki to potrawa bardzo podobna do polskiej o tej samej nazwie, mniej jest jedynie ryżu w środku - mówiła blogerka.

W programie sprawdzalismy także, z jakich potraw za granicą słynie Polska. - Zupa pomidorowa, kotlet schabowy i szarlotka - wymieniała słuchaczka Czwórki, która do naszego kraju przyjechała z Ukrainy. - Rosół, kiełbasy, barszcz czerwony, żurek i pierogi z mięsem czy grzybami - mówili inni respondenci sondy Czwórki, m.in. z Australii. 

Czym jest rumuńska mamałyga, dlaczego warto w poszukiwaniu nowych smaków wyruszyć do Hiszpanii i co ciekawego na talerzu można znaleźć na Seszelach? Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji "Czat Czwórki".

***

ytuł audycji: "Czat Czwórki"

Prowadzi: Piotr Firan

Materiał przygtowała: Weronika Puszkar

Goście: Marta Gawrychowska (autorka bloga "Podróże od kuchni")

Data emisji: 4.01.2017

Godzina emisji: 16.05

kd/mz

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Wyprawa do Japonii. "To zupełnie inny świat"

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2015 16:22
- Przyroda, kuchnia, kultura, a przede wszystkim ludzie - każdy z tych elementów różni Japonię od naszego kraju - mówi studentka i podróżniczka Dominika Markiewicz.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Obieżysmak radzi, jak poznawać świat od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2016 11:42
- Warto zejść z utartego szlaku i próbować street foodu. Nawet dwie ulice dalej znaleźć można ciekawą knajpkę, choć wiadomo, to zawsze obciążone jest pewnym ryzykiem - mówił Obieżysmak, czyli podróżnik i bloger Paweł Fabrykiewicz
rozwiń zwiń

Czytaj także

Podróże wysokiego ryzyka. Na wulkanicznym szlaku

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2016 19:34
Grzegorz Gawlik założył sobie, że w ciągu 25 lat odwiedzi 100 wulkanów na całym świecie. Obecnie jest na półmetku tego szalonego wyzwania.
rozwiń zwiń

Czytaj także

City break. Jak poznać miasto w kilka dni?

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2016 18:42
Od kilku lat dużą popularnością cieszą się kilkudniowe wypady zagraniczne. Coraz więcej tanich połączeń lotniczych sprawia, że niektórzy nawet kilka razy w roku mogą pozwolić sobie na tzw. city breaki.
rozwiń zwiń